aA
Rusijos Valstybės Dūmos centristų susivienijimų vadovai svarbia pavadino Prancūzijos prezidento Jacques'o Chiraco poziciją, kurioje nepritariama idėjai įvesti vizas į Kaliningrado sritį ir atgal vykstantiems Rusijos piliečiams.
chirac bush
"Šiandien, kai Kaliningrado anklavo ateities klausimas tapo esmine būsimųjų Europos Sąjungos (ES) ir Rusijos santykių problema, Prancūzijos vadovas skelbia nepaprastai svarbų politinį pareiškimą, stiprinantį Maskvos pozicijas būsimosiose derybose Briuselyje", - sakė pirmadienį "Vienybės" frakcijos vadovo pavaduotojas Vladislavas Reznikas.

Kaliningrado sritis - Rusijos anklavas prie Baltijos jūros, besiribojantis su Lietuva ir Lenkija. Rusija nuogąstauja, kad Lietuvai ir Lenkijai panaikinus vizų režimo lengvatas Kaliningrado srities gyventojams, ši sritis bus izoliuota. Pastaraisiais mėnesiais Maskva suaktyvino politinį spaudimą Lietuvai, reikalaudama išsaugoti bevizę erdvę.

ES pasisako už tai, kad Rusijos piliečiams, vykstantiems į sritį ir atgal per Lietuvos teritoriją, būtų išduodamos vizos.

Tuo tarpu J.Chiracas penktadienį Sočyje, kur vedė derybas su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, pareiškė nesutinkąs su vizų idėja. "Kaliningrado klausimo sprendimas neturi paminti Rusijos ir jos piliečių orumo", - sakė Prancūzijos vadovas.

V.Reznikas taip pat pareiškė, jog Rusijos piliečiams nereikia vizų, kad iš vienos savo šalies dalies nuvyktų į kitą. "Būtent tokia mūsų reikalavimų Europos partneriams esmė, nes mums reikia ne ypatingų sąlygų, bet mūsų akivaizdžių teisių pripažinimo", - sakė deputatas.

Jis taip pat akcentavo faktą, kad savo pirmąjį vizitą kaip antrajai kadencijai perrinktas šalies vadovas J.Chiracas surengė būtent į Rusiją. "Tai politinis gestas, neabejotinai liudijantis, jog mūsų santykiuose įsivyravo naujas ir labai palankus klimatas, taip pat svarbus signalas abiejų šalių verslininkams, kurių bendradarbiavimas kol kas smarkiai atsilieka nuo Maskvos ir Paryžiaus politinių ryšių lygio", - sakė V.Reznikas.

Savo ruožtu frakcijos "Tėvynė-visa Rusija" vadovas Konstantinas Kosačiovas pabrėžė, jog J.Chiracas tapo pirmuoju ES valstybių lyderiu, viešai pareiškusiu, kad Kaliningrado problema turi būti sprendžiama nekeliant vizų klausimo.

K.Kosačiovas taip pat akcentavo, kokia svarbi Prancūzijos vadovo parama Rusijos pozicijai. "ES turi tam tikra dalimi kompensuoti žalą, kurią neabejotinai patirs Kaliningrado srities gyventojai Lenkijai ir Lietuvai įstojus į šią bendriją", - sakė parlamentaras.

Pasak jo, Kaliningrado srities gyventojų kelionių per šių šalių teritorijas problema būtų išspręsta, lėktuvų bilietų kainas sulyginus su dabar galiojančiomis geležinkelio transporto kainomis. "Kompensuoti Rusijos išlaidas intensyvesniems oro pervežimams šiuo atveju turi Europos Sąjunga", - teigė deputatas.

Kalbėdamas apie krovinių ir keleivių pervežimą automobilių transportu, K.Kosačiovas siūlė atidaryti specialius fiksuotus koridorius ir išduoti specialius numerius mašinoms. "Tai leistų joms nukrypus nuo griežtai nustatytos trasos taikyti atitinkamas sankcijas", - mano deputatas.

Vykdydama ES duotą įsipareigojimą suderinti vizų režimą su Šengeno erdvės sutarties reikalavimais, kitų metų sausį Lietuva panaikins vizų lengvatas per šalį važiuojančių Rusijos traukinių keleiviams, o nuo 2003 metų liepos 1 dienos vizos bus reikalingos ir Kaliningrado srities gyventojams, vykstantiems į Lietuvą ir per ją automobiliais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.