aA
Prancūzijos prezidento Jacques'o Chiraco pareikšta parama gali gerokai pakeisti Europos Sąjungos (ES) poziciją dėl Kaliningrado problemos, mano fondo "Politika" prezidentas Viačeslavas Nikonovas.
"Kad ši pozicija pasikeistų, būtinas sprendimas politiniu lygiu, kurį gali priimti tik didžiausių Europos valstybių lyderiai", - sakė pirmadienį politologas.

Drauge jis pažymėjo, jog J.Chiracas - "kaip tik vienas iš tų, kurie priima svarbius sprendimus ES, bet dar yra Vokietija, ir per artimiausius du mėnesius, kol įvyks kanclerio rinkimai, jokių pareiškimų šia tema Vokietijos vadovybė tikriausiai nedarys".

Praėjusį penktadienį per susitikimą su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu Prancūzijos prezidentas pareiškė, kad ES reikalavimas, jog Kaliningrado srities gyventojams būtų įvestos vizos, rengiantis Lietuvos ir Lenkijos priėmimui į ES, yra "nepriimtinas".

"Kaliningrado problema negali būti sprendžiama pažeidžiant Rusijos ir jos piliečių orumą, - sakė J.Chiracas. Optimaliu Kaliningrado problemos sprendimu V.Nikonovas pavadino galimą vizų režimo panaikinimą Rusijos gyventojams, vykstantiems į ES šalis, kaip tai padaryta JAV ir Baltijos valstybių piliečiams.

"Žinoma, negali būti greito šio uždavinio sprendimo, bet eiti reikia tik šia linkme - mažinant vizų apribojimus, steigiant daugiau konsulinių įstaigų, įvedant kelerius metus galiojančias vizas, mažinant jų kainą", - sakė politologas.

Tuo tarpu įsteigti koridorių būtų visiškai nepriimtina, nes išgirdę žodį "koridorius" europiečiai "pasirengę griebtis pistoleto, prisimindami Dancingo koridorių, kurio reikalavo Hitleris iš Lenkijos, ir iš dalies dėl to kilo Antrasis pasaulinis karas", - mano V.Nikonovas.

Tuo tarpu Politikos tyrimų instituto direktorius Sergejus Markovas mano, jog geriausiais sprendimas yra kaip tik koridorius, kuriuo, pirma, Rusijos gyventojai galės važinėti netikrinami Europos pareigūnų, antra, jis apribos jų buvimą ES teritorijoje. Kad nelegalūs imigrantai nepatektų į koridorių, politologas pasiūlė paskelbti Kaliningrado sritį pasienio anklavu, apribojant įvažiavimą į jį.

"Chiraco pareiškimas - kol kas tik maža pergalė, mažas žingsnis, kuris nėra lemiamas. Tačiau tai lašas, kuris mėgina pramušti akmenį žinomo Europos Sąjungos principo, kad kova su nelegalia migracija - problema numeris vienas, tuo metu kai Rusija mėgina įrodyti, kad siekis išsaugoti Europos vienybę ir žmogaus teisių problema yra kur kas svarbesni dalykai", - teigė S.Markovas.

"Šiuo atveju negali būti greitų padėties raidos pokyčių, todėl Rusijos vyriausybei teks tęsti rimtas konsultacijas ir siekti poslinkių kiekviename šio fronto ruože", - sakė politologas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.