aA
Seimo pirmininko Artūro Paulausko susitikimuose su Jungtinių Valstijų atstovais du kartus per pastarąją savaitę iškeltas klausimas dėl galimybės ateityje panaudoti Zoknių oro uostą NATO poreikiams.
A.Paulauskas
A.Paulauskas
© DELFI
A.Paulauskas pirmadienį susitikęs su JAV ambasadoriumi Lietuvoje Johnu Tefftu (Džonu Teftu) aptarė neseniai parengtas NATO ekspertų išvadas apie Zoknių oro uosto prie Šiaulių būklę.

"Ekspertų išvados yra labai palankios, ir ambasadorius net nesitikėjo, kad Šiaulių oro uostas yra tokios geros būklės", - po susitikimo su ambasadoriumi sakė A.Paulauskas.

Pasak jo, šiuo metu svarbiausia suderinti, kad Lietuvai tapus NATO nare, oro uostas Zokniuose būtų naudojamas ne tik karinėms pratyboms, bet ir civiliniams tikslams.

Tačiau konkrečių projektų, susijusių su Šiaulių oro uosto ateitimi, A.Paulauskas neminėjo.

"Mes aptarėm kelis konkrečius žingsnius, ką galėtų padaryti Vyriausybė ir vietos valdžia. Aš pabandysiu visa tai perduoti ir šiek tiek pakontroliuoti, kad būtų įgyvendinta", - sakė Seimo vadovas.

Apie Šiaulių oro uosto perspektyvas įstojus į NATO, A.Paulauskas praėjusią savaitę taip pat kalbėjosi su JAV karinio jūros laivyno Europoje vado pavaduotoju kontradmirolu Davidu T.Hartu (Deividu T.Hartu).

Tuomet ir D.T.Hartas atkreipė dėmesį, kad NATO ekspertai buvo nustebinti labai gera Šiaulių oro uosto lėktuvų pakilimo tako dangos būkle.

Seimo pirmininkas pareiškė manąs, jog oro uostas Zokniuose, panaudojus jį NATO reikmėms, galės atsigauti.

D.T.Hartas neatmetė galimybės, jog dalį uosto pajėgumų būtų galima panaudoti ir civilinėms reikmėms.

Šiaulių oro uosto teritorijoje nuo 1995 metų buvo nesėkmingai bandyta įkurti laisvąją ekonominę zoną, vėliau dalis jo teritorijos buvo perduota Lietuvos karinėms oro pajėgoms.

Zokniuose esančioje Lietuvos karinių oro pajėgų Pirmojoje aviacijos bazėje laikomi KOP transporto lėktuvai: 2 čekų gamybos "L-410 UPV", tris sovietiniai "An-26", bei keturi čekų gamybos lengvieji atakos reaktyviniai lėktuvai "L-39 Albatros".

Zoknių oro uoste gali nutūpti bet kokio tipo lėktuvai.

Sovietmečiu Zokniuose veikusi karinė aviacijos bazė buvo numatyta kaip atsarginė nutūpimo aikštelė daugkartiniams erdvėlaiviams "Buran".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.