aA
Seimo posėdžių sekretoriate užregistruoti Baudžiamojo ir Baudžiamojo proceso kodeksų (BPK) pakeitimo įstatymų projektai, kuriais būtų sušvelnintos bausmės prisipažinusiems apie padarytus nusikaltimus gaujų nariams bei tiems, kurie padeda atskleisti kitų padarytus nusikaltimus.
Svarstyklės
Įstatymų projektus, kuriais būtų pakeistos galiojančios Baudžiamojo kodekso ir BPK normos, reglamentuojančios atleidimą nuo baudžiamosios atsakomybės ar švelnesnės bausmės skyrimą nusikalstamos grupuotės nariams, prisipažinusiems apie padarytus nusikaltimus ir padėjusiems išaiškinti organizuotos grupės ar nusikalstamo susivienijimo narių padarytus nusikaltimus ketvirtadienį pateikė Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) bei teisės ir teisėtvarkos komitetų pirmininkai Alvydas Sadeckas ir Aloyzas Sakalas.

Kaip pirmadienį pranešė NSGK, pirmu įstatymo projektu siūloma numatyti galimybę atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės asmenis, nepriklausančius organizuotai grupei ar nusikalstamam susivienijimui, tačiau padėjusius išaiškinti organizuotos grupės ar nusikaltimo susivienijimo narių padarytus nusikaltimus.

Projekte paliekama nuostata, kad negalima atleisti nuo baudžiamosios atsakomybės už įvykdytus tyčinius nužudymus, taip pat organizuotų grupių ar nusikalstamų susivienijimų organizatorių ar vadovų, arba kai jie jau anksčiau buvo atleisti nuo bausmės.

Baudžiamąjį kodeksą siūloma papildyti nauju straipsniu, kuriame būtų nustatyta, kad teismas skirtų švelnesnę bausmę asmenims, kurie padėjo įvykdyti tyčinį nužudymą ar buvo antraeiliai vykdytojai, tačiau prisipažino apie savo dalyvavimą nusikalstamoje veikoje, bendradarbiavo su teisėsaugos institucijomis ir padėjo išaiškinti organizuotos grupės ar nusikalstamo susivienijimo narių padarytus tyčinius nužudymus sunkinančiomis aplinkybėmis.

Pasak A.Sadecko, policijos ir prokuratūros pareigūnai jau yra pajėgūs ardyti labai pavojingas nusikalstamas bendrijas ir palenkti jų narius bendradarbiauti su teisėsaugos institucijomis atskleidžiant pačias sunkiausias ir didžiausią atgarsį visuomenėje sukėlusias žmogžudystes.

A.Sadeckas pabrėžė, jog būtina aktyviai išnaudoti susidariusią situaciją ir pagerinti teisines sunkių nusikaltimų atskleidimo sąlygas bei susilpninti nusikalstamų grupuočių pozicijas.

Dar viename siūlomame naujame BPK straipsnyje būtų numatyta, kad įtariamojo bendradarbiavimo su teisėsaugos institucijomis faktas būtų pripažintas prokuroro nutarimu.

Šis nutarimas įsigaliotų, kai jį patvirtintų generalinis prokuroras ar jo pavaduotojas ir tik esant apygardos teismo pirmininko ar šio teismo baudžiamųjų bylų skyriaus pirmininko sankcijai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.