aA
Europos Sąjunga (ES) pirmadienį nutarė vykdyti Jungtinių Tautų (JT) Iranui skirtas sankcijas, tačiau palieka atviras duris naujoms deryboms su Iranu. Pareigūnai tvirtino, kad sankcijos bus vykdomos pagal griežtai JT rezoliucijoje nurodytas nuostatas. Sankcijos buvo skirtos siekiant priversti Iraną nutraukti branduolinę veiklą, kuri, Vakarų įtarimu, vykdoma branduolinių ginklų gamybai.
Javier Solana
Javier Solana
© Scanpix
Diplomatai tvirtina, kad ES neišduos kelionės vizų Irano pareigūnams, susijusiems su šalies branduoline programa, ir ragins valstybes pasisaugoti, kad jose iraniečiai nestudijuotų branduolinių technologijų.

Tačiau ES užsienio politikos vadovas Javieras Solana, atnaujinęs kontaktus su Irano derybininkais per saugumo konferenciją Vokietijoje sekmadienį, teigė, kad naujos derybos tai pat galimos.

"Mes norime tęsti dialogą, ir Iranas tai žino", - tvirtino jis, atvykęs į ES užsienio reikalų ministrų susitikimą Briuselyje. Jis teigė, kad susitikimas su Irano vyriausiuoju derybininku Ali Larijaniu sekmadienį buvo konstruktyvus, tačiau atsisakė jį išsamiau komentuoti.

"Dabar mums reikia peržvelgti Irano pareigūnų teikiamą pasiūlymą", - pareiškė Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris. ES pareigūnai atsisako detaliau komentuoti pasiūlymą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.