aA
Valdas Adamkus ir George'as Bushas
© AFP/Scanpix
JAV prezidentas pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos labai vertina Lietuvos veiklą Afganistane ir Irake, indėlį į demokratijos plėtrą kaimyninėse Rytų Europos valstybėse.

„Dėkoju Jums už paramą Irake ir Afganistane. Dėkoju Jūsų kariams, kurie tarnauja ir visiems Lietuvos žmonėms, kurie savo požiūriu remia naujas demokratijas. Neteisinga yra tai, kad tokioms šalims, kurios svariai prisideda prie demokratijos sklaidos ir saugumo užtikrinimo, JAV galioja vizų režimas. Mano pozicija yra tvirta: vizų turėtų nebūti“, - sakė prezidentas G.Bushas.

Prezidentas V.Adamkus labai teigiamai įvertino JAV prezidento G. Busho iniciatyvą atverti JAV bevizį režimą ir naujoms ES narėms.

Valdas Adamkus ir George'as Bushas
© AFP/Scanpix

„JAV Prezidento siūlymas yra svarbus ir savalaikis. Tai galėtų dar labiau sustiprinti mūsų žmonių ryšius, paskatinti verslo plėtrą. Lietuva turi kiek įmanoma greičiau pasirengti prisijungti prie vizų atsisakymo programos. Tikiuosi, kad ir JAV kongresas pritars šiai JAV Prezidento iniciatyvai“, - sakė prezidentas V. Adamkus.

Lietuvos ir JAV vadovai pokalbio metu aptarė NATO plėtros klausimus. Lietuvos prezidentas pabrėžė ypatingą G.Busho indėlį įgyvendinant vadinamąją Adrijos iniciatyvą, kurioje numatytos priemonės padeda Albanijai, Kroatijai ir Makedonijai vykdyti sėkmingą integraciją į Šiaurės Atlanto organizaciją. Lietuvos vadovas pažymėjo, kad mūsų šaliai labai padėjo Vakarų partnerių pagalba.

Valdas Adamkus ir George'as Bushas
© Reuters/Scanpix

Susitikimo metu buvo aptarti aktualūs energetikos klausimai. Lietuvos prezidentas kvietė JAV prezidentą kartu ieškoti ir kurti energijos šaltinių bei jų tiekėjų alternatyvas, siekti energetikos rinkos demonopolizavimo, skaidrumo ir tiekimo patikimumo.

Šalies vadovas susitikimo metu JAV prezidentui taip pat pristatė Lietuvos siekius pirmininkauti ESBO 2010 metais ir padėkojo už jo vadovaujamos valstybės reiškiamą paramą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.