aA
Seimo kontrolierius Romas Valentukevičius baigė savo iniciatyva pradėtą tyrimą pagal žiniasklaidoje paskelbtą informaciją apie tai, jog Šilalės policijos pareigūnai, užuot skubėję padėti gimdyvei, aiškinosi kelių eismo taisyklių pažeidimus, todėl vaikas gimė tiesiog ant kelio. Kontrolierius nustatė, kad medikai ir policininkai pažeidė teisės bei etikos normas.
nėštumas, nėščia moteris, gimdymas
© Corbis
Seimo kontrolierius aiškinosi, ar Šilalės rajono policijos komisariato pareigūnų bei Šilalės rajono ligoninės darbuotojų veiksmai buvo teisėti ir pagrįsti, ar nebuvo pažeistos žmonių teisės.

Seimo kontrolierius, atlikęs tyrimo metu gautų dokumentų ir teisės aktų analizę konstatavo, kad Šilalės rajono ligoninės personalas privalėjo priimti V.Rimkutę, ją apžiūrėti. Įvertinę moters sveikatos būklę medikai turėjo jai suteikti pirmąją medicinos pagalbą, net ir tuo atveju, jei ši sveikatos priežiūros įstaiga neteikia akušerinių paslaugų.

"Šilalės rajono ligoninės medicinos darbuotojai ne tik nesilaikė nurodytų teisės aktų, pareiginių instrukcijų reikalavimų, bet ir pažeidė profesinės etikos normas, pamynė žmogiškumo principus", - sakė R.Valentukevičius, primindamas, kad Konstitucija skelbia, kad valstybė rūpinasi žmogaus sveikata ir laiduoja medicinos pagalbą bei paslaugas žmogui susirgus.

Šilalės rajono savivaldybės merui V.Jasevičiui rekomenduota teikti rajono savivaldybės tarybai - ligoninės steigėjai, pasiūlymą įvertinti ligoninės administracijos ir medicinos personalo veiksmus.

Kontrolierius: policininkai pažeidė įstatymą

Išanalizavęs tyrimo metu gautus duomenis ir teisės aktus Seimo kontrolierius mano, kad Šilalės rajono policijos komisariato pareigūnai pažeidė Policijos veiklos įstatymo ir Lietuvos policijos pareigūnų etikos kodekso nuostatas, nes ignoravo informaciją apie sustabdytame automobilyje esančią gimdyvę, netikrino informacijos ir laiku neorganizavo pirmosios - būtinosios medicininės pagalbos.

"Noriu priminti Policijos veiklos įstatymą, kuris apibrėžia mūsų policijos uždavinius. Vienas jų - neatidėliotinos pagalbos teikimas asmenims, kai ji būtina dėl jų fizinio ar psichinio bejėgiškumo, Lietuvos policijos pareigūnų etikos kodeksas numato, kad policijos pareigūnas privalo veikti sąžiningai, su pagarba visuomenei, įvertinti situacijas, kai susiduriama su labiausiai pažeidžiamų asmenų grupėmis", - nurodė R.Valentukevičius.

Anot jo, A. Petkus, Vidaus tarnyboje dirbantis nuo 1998 m., kėlė kvalifikaciją kursuose: 2006 m. 24 val. mokėsi pagal pirmosios medicinos pagalbos policininkams programą. M. Šiaudvytis 2006 m. baigė Klaipėdos policijos mokyklos bazinio profesinio parengimo kursą, kur 6 val. mokėsi pagal pirmosios medicinos pagalbos policininkams programą. Tad pareigūnai privalėjo adekvačiai reaguoti į situaciją ir galėjo nuspręsti, kokios pagalbos reikia gimdyvei, tvirtino Seimo kontrolierius.

Policijos generaliniam komisarui V.Grigaravičiui pasiūlyta išanalizuoti Šilalės rajono policijos komisariato pareigūnų veiksmus, bendruose susirinkimuose su policijos komisariatų viršininkais akcentuoti, kad policijos pareigūnai privalo vadovautis ne tik profesine etika, bet ir žmogiškumo principais.

Šilalės rajono policijos komisariato viršininkui A. Meiženiui nurodyta spręsti Šilalės rajono policijos komisariato pareigūnų tarnybinės atsakomybės klausimą.

DELFI primena, kad veždamas nėščią draugę į ligoninę neblaivus vyras viršijo greitį, įkliuvo policininkams, o kol šie rašė protokolą, moteris pagimdė šalia automobilio.

Šilalės raj. Kvėdarnoje gyvenančią 22 metų merginą jos draugas vežė į Šilalę, tačiau iš ligoninės darbuotojų išgirdęs, kad čia nėra gimdymo skyriaus, išskubėjo į Tauragę.

Pakeliui juos sustabdė policininkai, kurie patikrino vyro blaivumą ir nustatę lengvą girtumo laipsnį, ėmė rašyti protokolą.

O tuo metu moteris išlipo iš automobilio ir žengusi kelis žingsnius pradėjo gimdyti. Tik tuomet policininkai iškvietė greitąją pagalbą.

Jos belaukdami patruliai kūdikiu nepasirūpino, medikai naujagimį rado nuogą ant žemės. Tvirtinama, kad policininkai išsigando situacijos ir nežinojo, kaip elgtis.

Dėl šio įvykio šiuo metu atliekami 2 tarnybiniai patikrinimai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.