aA
„Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas Rytis Juozapavičius, pavasarį galintis tapti Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) nariu, tikisi, kad ši institucija ilgainiui galės užsiimti tik prevencija, o ne svarstyti valdininkų ir politikų prasižengimus. Žurnalisto išsilavinimą turintį R. Juozapavičių skirti komisijos nariu Seimui siūlys premjeras Gediminas Kirkilas.
Rytis Juozapavičius
Rytis Juozapavičius.
© DELFI (J.Vanago nuotr.)
„Kalbėjome su VTEK pirmininke Jolanta Petkevičiene, vėliau paskambino pats premjeras. Supratau, kad atsisakydamas tokių pareigų išsisukinėčiau nuo atsakomybės. Jei „Transparency International“ domisi ir kelia šiuos klausimus, kodėl nepabandžius to padaryti iš vidaus. Mano pagrindinis tikslas ir yra noras pažinti šią sistemą“, - DELFI sakė R. Juozapavičius.

Anot jo, VTEK interneto svetainėje turėtų būti skelbiama daugiau informacijos apie valstybės tarnautojų ir politikų viešuosius bei privačius interesus, viešinami politikai, turintys tam tikros bendrovės akcijų, ir kiti akcininkai, turintys daugiau nei po 5 proc. akcijų. Be to, R. Juozapavičius siūlo labiau kontroliuoti lobistų veiklą: „Iš tų, kurie veikia teisėtai ir skaidriai, tyčiojasi kaip iš idiotų. Verslininkai tiesiog samdo politikus, teikdami jiems paramą ir reikalaudami palankių sprendimų“.

R. Juozapavičius vylėsi, kad ateityje VTEK galės pamiršti valstybės pareigūnų prasižengimus ir užsiimti tik interesų konfliktų prevencija. „Būtų žavu, kad valstybės tarnautojai suprastų VTEK funkciją būtent taip. Juk ši komisija paprastai konstatuoja tai, ką žmonės ir šiaip žino. Sprendimai yra savotiška teisinė pagalba tiems, kurie nežino, kaip laikytis įstatymų. Visi reikalavimai surašyti įstatymuose, pakanka juos skaityti“, - kalbėjo „Transparency International“ Lietuvos skyriaus vadovas.

Anksčiau Lietuvos radijuje ir Lietuvos televizijoje dirbęs R. Juozapavičius prisipažino iki šiol turintis Lietuvos žurnalistų sąjungos pažymėjimą, tačiau žurnalistikai jau nebelieka laiko.

G. Kirkilo potvarkį dėl naujo VTEK nario skyrimo Seimas turėtų svarstys pavasario sesijoje. Su korupcija kovojančios organizacijos Lietuvos skyriaus vadovas R. Juozapavičius į komisiją būtų deleguotas vietoj Viktorijos Daujotytės-Pakerienės, kurią 2001 metais delegavo tuometinis premjeras Algirdas Brazauskas.

VTEK sudaro penki nariai, kuriuos penkerių metų kadencijai deleguoja prezidentas, premjeras, Seimo pirmininkas, Aukščiausiojo Teismo pirmininkas ir Lietuvos teisininkų draugija. Komisijos sudėtį ir pirmininką tvirtina Seimas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.