aA
Naujos technologijos ir XXI a. neskuba į aukštąsias mokyklas – studijuojantys šauktinio amžiaus jaunuoliai, kasmet pradėję mokslus, privalo pristatyti pažymą apie studijas Karo prievolės administravimo tarnybos teritoriniams skyriams. Atsisakyti pažymų leistų duomenų apie studentus keitimasis elektroniniu būdu, tačiau dalis aukštųjų mokyklų šiai tvarkai nepritaria, mat neturi elektroninių studentų duomenų bazių.
pieštukas, rašymas, piešimas, mokslas, studijos
© Corbis
Studentai nepatenkinti

“Studentai labai nepatenkinti – sukurta dirbtinė biurokratija: kad būtų atidėta karinė tarnyba, aukštojoje mokykloje reikia pasiimti pažymą ir vežti į Karo prievolės tarnybos teritorinį skyrių. Tai tik apsunkina tiek studentus, tiek pažymas išrašinėjančius aukštųjų mokyklų darbuotojus“, - sako Vilniaus Gedimino technikos universiteto Studentų atstovybės prezidentas Justas Nugaras. Anot jo, į kitą Lietuvos kampelį pažymą gabenantys studentai sugaišta visą dieną bei turi praleisti paskaitas.

Lietuvos studentų atstovybių sąjungos (LSAS) viceprezidentas Darius Skusevičius sako, kad LSAS Karo prievolės administravimo tarnybai pasiūliusi naudotis aukštųjų mokyklų duomenų bazėmis. Anot jo, puikus to pavyzdys – Vilniaus universiteto bendradarbiavimas su SODRA, kuriai studentų duomenys teikiami automatizuotai, tad nereikia apie studijas įrodinėti pažymomis.

“Mūsų siekiamybė, kad studentams nereikėtų nešti pažymų ir kad viskas vyktų automatizuotai – jei jaunuolis vis dar studentas, aukštoji mokykla nusiunčia nustatytos formos lentelę ar nuneša kompaktinę plokštelę į karo prievolės administravimo tarnybą, kuri duomenis paskirsto po teritorinius skyrius“, - DELFI sakė LSAS viceprezidentas. Tačiau jis pripažįsta, kad gali iškilti problemų toms mokykloms, kuriose elektroninių studentų duomenų bazių nėra. Anot D.Skusevičiaus, kada studentams nebereiks vežti pažymų, priklausys nuo aukštųjų mokyklų.

Aukštosios mokyklos spyriojasi

„Žinome tą problemą, ją bandome spręsti, tačiau ji nesisprendžia taip greitai, kaip norėtųsi. Suprantame, kad mes trukdome studentus, taip pat suprantame, kad jie neis į kariuomenę, nes dabar mokosi - vadinasi, mes gaištame ir savo laiką, priiminėdami pažymas“, - DELFI sakė Karo prievolės administravimo tarnybos Viešųjų ryšių skyriaus vadovas Laimis Batikas.

Anot jo, norint atsisakyti tvarkos, kai studentams reikia pristatyti pažymas, būtina pakeisti Vyriausybės nutarimą dėl savivaldybės atrankos komisijos darbo reglamento, tačiau pirmiau dėl duomenų teikimo reikia susitarti su aukštosiomis mokyklomis. „Bendro studentų registro nėra. Be to, su visomis aukštosiomis mokyklomis reikia tartis atskirai, nes jos veda savas apskaitas“, - sakė L.Bratikas.

Karo prievolės administravimo tarnybos atstovas pasakojo, kad keletas aukštųjų mokyklų – Vilniaus universitetas, Vilniaus Gedimino technikos universitetas ir Kauno technologijos universitetas - veda studentų apskaitą ir palankiai priėmė pasiūlymą keistis informacija. Tačiau dalis aukštųjų mokyklų pasiūlymą atsisakyti pažymų sutiko ne taip džiaugsmingai.

„Gana kvailai jautiesi, kai įrodinėji, atrodo, elementarias tiesas“, - apie derybas su aukštosiomis mokyklomis dėl duomenų teikimo kalbėjo L.Bratikas. Tačiau, anot jo, jei universitetai pagal naująją tvarką neteiks duomenų, iš studentų, kaip ir iki šiol, bus prašoma pažymų. Tikimasi, kad naujoji tvarka įsigalios jau šių metų rugsėjį.

Kur kas mažiau problemų dėl bendrojo lavinimo ir profesinių mokyklų moksleivių – duomenis apie juos Karo prievolės administravimo tarnybai teiks Švietimo informacinių technologijų centras.

2006 m. pirmą pusmetį dėl mokslo nuo privalomosios karo tarnybos atleista daugiau kaip 15 tūkstančių besimokančių jaunuolių. Studijos - pagrindinė priežastis, dėl kurios 80-90 proc. jaunuolių į tarnybą nebekviečiami.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.