aA
Legendinio šachmatininko, o dabar aktyvaus Rusijos opozicijos veikėjo Gario Kasparovo nuomone, Kremliaus režimas yra trapesnis nei atrodo iš pirmo žvilgsnio, o prezidento rinkimų metu jį nuversti pakaktų 50 tūkst. žmonių.
Garis Kasparovas
Garis Kasparovas
© Reuters/Scanpix
Nors ir pripažindamas, jog dabar jo atstovaujamų disidentų šansai yra labai menki, G. Kasparovas mano, kad sunkumai slegia ne tik opoziciją - V. Putinui ruošiantis pasitraukti, jam reikia įpėdinio, kuris būtų pakankamai stiprus, kad apsaugotų režimą, bet ne toks stiprus, kad keltų grėsmę tam, ką V. Putinas ketina pasiimti su savimi, kad ir kas tai bebūtų - turtas ar valdžia.

"Jei mums pavyks susivienyti už vieną kandidatą ir tas kandidatas nebus įregistruotas, žmonės gali išeiti į gatves. O 50 tūkst. gali užtekti, kad režimas žlugtų dėl savo paranojos", - JAV laikraščiui "The Washington Post" sakė G.Kasparovas.

Anot jo, režimo pažeidžiamumas glūdi jo paties prigimtyje. V.Putino sukurtoje sistemoje G.Kasparovas įžvelgia feodalizmo, B.Musolinio stiliaus korporacinio fašizmo ir KGB žiaurumo elementų. Tačiau galų gale tai nėra toks geopolitinis monstras, koks buvo sovietų laikais - dabar viskas sukasi apie pinigus, o valdžia šiandien tapo verslu, mano G.Kasparovas.

"V.Putinas vadovauja elitui, kurio svajonės labai skiriasi nuo tų, kurios buvo puoselėjamos sovietmečiu. Jie visi galvoja apie savo geresnį gyvenimą Žydrojoje pakrantėje", - teigė jis. O kaip jie elgtųsi, jei pamatytų, jog jų turtams gresia pavojus, prognozuoti sunku, pažymėjo G.Kasparovas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.