aA
Grybai_2
Grybavimo pradžioje vietiniai gyventojai priėmimo punktuose, kurių Varėnos rajone yra keliolika, už kilogramą voveraičių gaudavo net po 20 litų. Tačiau pastaruoju metu, atsiradus didelei grybų pasiūlai iš kaimyninės Baltarusijos ir Rusijos verslininkų, vietinių grybų kainas supirkėjai numušė beveik per pusę.

Pavyzdžiui, UAB "Hesonas", įsikūrusi netoli Druskininkų, iš gyventojų jau supirko kelias tonas voveraičių, už jų kilogramą mokėdama maždaug po 10 - 12 litų. Įmonėje supirkti grybai išvežami į daugelį Europos valstybių, daugiausia - Vokietiją.

Pasak Marcinkonių kaimo senbuvės, norint pririnkti vidutinį krepšį voveraičių, maždaug nuo ketvirtos ryto iki pietų tenka miškuose apibėgti daugiau kaip dešimtį kilometrų.

Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės skyriaus viršininkas Selemonas Paltanavičius Eltai sakė, kad nedrausmingų grybautojų pasitaiko ne taip jau mažai. Jie drasko samanų paklotes, krapšto iš jų vos pastebimus grybukus. Tuo tarpu pagal nustatytus reikalavimus voveraites leidžiama rinkti, kai jų galvutės skersmuo būna ne mažesnis nei 1 cm, baravykus - kai skersmuo siekia 1,5 cm.

Šiuo metu kasdien nemažai grybų ir uogų pardavinėjama Druskininkų-Vilniaus automagistralės pakraščiuose.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.