aA
Europos Sąjungos (ES) UR ministrai pirmadienį pagyrė Rytų Europos kandidačių pastangas rengiantis narystei ES. Tačiau jie vengė bet kokių naujų įsipareigojimų dėl galimo priėmimo laiko.
EU
Per mėnesinį susitikimą ES ministrai taip pat oficialiai patvirtino šešerių metų finansinės pagalbos paketą Vakarų Balkanų regionui. Šiuo 4,6 mlrd. eurų (3,9 mlrd. dolerių) paketu siekiama paremti demokratiją pačiame nestabiliausiame Europos regione.

Ministrų susitikimas buvo surengtas ES ir Balkanų viršūnių susitikimo Kroatijos sostinėje Zagrebe išvakarėse. Per penktadienį įvyksiantį susitikimą ES ir Ballkanų šalių lyderiai regiono problemas pirmą kartą svarstys po Jugoslavijos autokrato Slobodano Miloševičiaus nušalinimo.

ES plėtros klausimu ministrai pritarė Europos Komisijos (EK) parengtam planui. Jame numatoma, kad pirmaujančios kandidatės derybas dėl narystės baigs 2002 metais. Tiesa, Briuselio pareigūnai sako, kad vargu ar jos taps narėmis anksčiau kaip 2005 metais, nes jų priėmimą turi ratifikuoti visos 15 dabartinių ES narių.

Prancūzijos UR ministras Hubertas Vedrine'as (Hiuberas Vedrinas) pareiškė, kad vėliau ES pirmininkausiančios šalys galės remtis EK siūlomu plėtros tvarkaraščiu. Jeigu derybos vyks taip sklandžiai, kad kelios šalys jas baigs dar iki 2002 metų, tai "juo geriau", sakė jis per spaudos konferenciją.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.