aA
Pasaulinė paroda Hanoveryje (Vokietija) baigėsi spalio mėnesį, tačiau jos ratilai dar tebesirita iki Lietuvos. "Meškų šalyje" - taip skamba Larso Pennigsdorfo rašinio apie Lietuvą pavadinimas. Rašinys spausdinamas parodos leidinyje "Expo Journal".
Kaip rodo tekstas, "Expo Journal" autorius tvirtai įsitikinęs, kad Aukštaitijos nacionalinio parko miškai yra puikus meškų, audinių, ūdrų ir lūšių prieglobstis, nors meškų Lietuvoje seniai nebėra.

Žurnalistas, atrodo, neblogai išstudijavo naujausią Lietuvos istoriją, tiesa, kiek pakeitė Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo datą. L.Pennigsdorfo nuomone, tai atsitiko 1991 metais.

L.Pennigsdorfo nuomone, Lietuvos ūkis pastaruoju metu augo, jis gyrė gerą šalies susisiekimo sistemą.

Anot "Expo Journal", svarbiausia susisiekimo rūšis yra Lietuvos vidaus vandens keliai. Kaip pavyzdį jis nurodo Memelio ir Neries upes bei Trakų ežerus netoli Vilniaus.

"Expo Journal" skaitytojus ne mažiau turėjo priblokšti ir rašinio iliustracija.

Parašas po nuotrauka skelbia, kad nufotografuota Kuršių nerija, tuo tarpu iš tiesų šioje nuotraukoje užfiksuotas Čekijos sostinės Prahos vaizdas.

Ūkio viceministras ir parodos generalinis komisaras Gediminas Miškinis teigė žinąs apie leidinyje "Expo Journal" pasirodžiusį rašinį, kuris smarkiai sugadino nuotaiką.

Rašinys smarkiai nustebino ir buvusį šalies premjerą Andrių Kubilių, kuris Valstybės dienos proga lankėsi Hanoveryje.

Lietuvos delegacija pareiškė oficialų protestą leidinio vadovybei ir parodos organizatoriams dėl rašinyje išdėstytų teiginių. Po Lietuvos protesto "Expo Journal" išspausdino nedidelį paneigimą.

L.Pennigsdorfas Lietuvos paviljone lankėsi ir rinkdamas medžiagą rašiniui. G.Miškinis teigė, kad jam buvo įteiktas pluoštas Lietuvoje parengtos informacinės medžiagos apie šalį, tačiau žurnalistas nesugebėjo ar nenorėjo ja pasinaudoti.

G.Miškinis pasakojo, kad "Expo Journal" darė labai daug klaidų, rašydamas ir apie kitas šalis.

"Lietuvos rytas"