aA
Prezidentas Valdas Adamkus, premjeras Rolandas Paksas, Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas ir Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto vadovas Rolandas Pavilionis pareiškė esą pasirengę ieškoti kompromiso, skirstant valstybės biudžeto lėšas švietimui, mokslui ir studijoms.
Tačiau pareigūnai pirmadienį pas prezidentą vykusiame pasitarime pripažino, kad dabartinis švietimo sistemos finansavimas yra nepakankamas ir jį būtina didinti.

"Prezidento nuomone, Vyriausybė ir Seimas turėtų pasižiūrėti, ar valstybės galimybės šiandien leidžia iš karto didinti labai nemažu kiekiu švietimo ir aukštojo mokslo studijų finansavimą", p o susitikimo žurnalistams sakė prezidento patarėjas Darius Kuolys.

Kaip skelbta, Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas pasiūlė kitąmet švietimui skirti 6,5 proc. BVP, o mokslui ir studijoms - 1,5 BVP. Norint įgyvendinti tokį siūlymą, reikėtų papildomai skirti maždaug 500 mln. litų.

Ankstesnės konservatoriaus Andriaus Kubiliaus Vyriausybės Seimui pateiktame kitų metų valstybės biudžeto projekte švietimui numatyta skirti 5,1 proc. BVP, o mokslui ir studijoms - 0,9 proc. BVP.

Pasak D. Kuolio, prezidentas taip pat pabrėžė, kad papildomas švietimo ir mokslo finansavimas būtinai turi būti siejamas su šių sričių reformomis, nes "jau yra taip nutikę, kad be reformų, nekeičiant struktūros, pinigai susigeria tarsi į smėlį".

Premjeras R. Paksas, paklaustas, ar realios Seimo komiteto siūlomos sumos, pripažino, kad šiuo klausimu bus siekiama rasti kompromisą.

"Aš manau, kad gruodžio 5 dieną, kai teiksim patikslintą biudžetą Seimui, problemų neturėtų atsirasti", sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.