aA
Lenkija šokiruota. Visos viltys tapti ES nare po trejų metų žlugo ir teks palaukti dar keletą metų.
Lenkijos laikraščio "Zycie" duomenimis, šiuo klausimu jau susitarė Vokietija ir Prancūzija, kurios pirmadienį atmes Europos Komisijos siūlymą užbaigti derybas dėl narystės 2002 metų pabaigoje.

Dienraštis rašo, kad "Lenkijai tokia įvykių eiga yra tikras smūgis". "Zycie" šaltiniai Briuselyje tvirtina, kad Guenterio Verheugeno (Giunterio Ferhoigeno) siūlomi ES plėtros terminai bus smarkiai sukritikuoti ir pripažinti "per daug optimistiniais". Daugeliui ES narių nepatinka ir pernelyg teigiama atskaita dėl Lenkijos pasirengimo narystei, o kai kurie ES diplomatai ją vadina "pritempta" ir "politizuota".

Pasak "Zycie", pagrindinė priežastis dėl ES plėtros vėlavimo yra parlamento rinkimai, kurie 2002 metais vyks Vokietijoje ir Prancūzijoje. Paryžius ir Berlynas baiminasi, jog ES plėtros kaina gali neigiamai paveikti šių šalių rinkėjus.

Lenkijos dienraštis cituoja Prancūzijos UR ministro Huberto Vedrine'o (Hiubero Vedrino) interviu laikraščiui "Liberation", kuriame sakoma, jog "negalima iš anksto nustatyti naujų narių priėmimo datos" ir primenama, kad "tai buvo padaryta tik vieną kartą Graikijos atžvilgiu".

Komentuodama žinią apie galimą Lenkijos vėlesnį įstojimą į ES, "Zycie" siūlo Lenkijos politikams paramos ieškoti ne Vokietijoje ir Prancūzijoje, o Skandinavijoje ir Didžiojoje Britanijoje, kurie "jau dabar tiesia pagalbos ranką".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.