aA
Lietuva, Latvija, Estija ir Rusija pasirašė Baltijos jūros veiksmų planą, kurio įgyvendinimui prireiks 6,7 mln. dolerių ir kuris turėtų padėti sustabdyti ŽIV, sukeliančio AIDS, tolesnį spartų plitimą.

Pareigūnų teigimu, kol kad dar nėra surinkta lėšų, reikalingų įgyvendinti šį planą.

Ataskaitoje pažymima, kad Rytų Europoje, įskaitant Baltijos valstybes ir Rusiją, 1999 metais ŽIV plito ypač grėsmingai ir juo užsikrėtusių žmonių skaičius padidėjo net visu trečdaliu - nuo 270 tūkst. iki 360 tūkstančių.

Nors ŽIV infekcija didžiausią pavojų kelia asmenims, vartojantiems intraveninius narkotikus, specialistai perspėja, kad darosi vis sunkiau užkirsti kelią visuotinei šio viruso epidemijai.

Baltijos jūros veiksmų planas buvo pasirašytas šiuo metu Rygoje vykstančioje dviejų dienų tarptautinėje konferencijoje, kurioje svarstomos priemonės dėl ŽIV ir AIDS plitimo Baltijos jūros regione sustabdymo. Be vietos atstovų, joje taip pat dalyvauja specialistai iš įvairių regioninių ir tarptautinių organizacijų, įskaitant JT vystymo programą, Pasaulinės sveikatos organizaciją, JAV tarptautinės plėtros agentūrą, Pasaulio banką ir Europos Sąjungą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.