aA
Lietuvos Užsienio reikalų ministerija kreipėsi į Pusiaujo Gvinėjos vyriausybę, reikalaudama paleisti šioje šalyje prieš savaitę sulaikytą Lietuvos laivą "Rytas", kuriam iki šiol nėra pateikti jokie oficialūs kaltinimai.
URM notą Pusiaujo Gvinėjos ambasadai Maskvoje perdavė Lietuvos ambasada šiame mieste.

Lietuvos transportinis refrižeratorius "Rytas" su 1 mln. JAV dolerių vertės šaldytų žuvų ir žuvies miltų kroviniu lapkričio 10-tąją buvo sulaikytas Pusiaujo Gvinėjos kariškių, kai plaukė iš Mauritanijos į Kamerūną.

Karo laivu priplaukę Pusiaujo Gvinėjos kariškiai liepė "Ryto" įgulai prisišvartuoti Malabo uoste, kuris yra Pusiaujo Gvinėjai priklausančioje Bioko saloje.

Klaipėdos uoste registruoto laivo įguloje yra 38 žmonės, iš kurių 5 Rusijos, likę - Lietuvos piliečiai. Laivo kapitonas yra Rusijos pilietis, kaliningradietis Valentinas Malychinas.

Trečiadienį iš Lietuvos laivo Pusiaujo Gvinėjos pareigūnai išsivedė laivo kapitoną ir vyriausiąjį mechaniką, dar po dienos - ir vyresnįjį kapitono padėjėją.

Viename Malabo uosto viešbučių jiems turėjo būti pateikta išvada, kokia neteisėta veikla yra kaltinamas "Rytas".

Penktadienį nė vienas iš jų į laivą dar nebuvo grįžęs, BNS pranešė "Ryto" operatoriaus, UAB "Baltic Atlant Shipping" atstovas Bronius Bikulčius.

Anksčiau skelbta apie įtarimus, kad Lietuvos laivas be leidimo žvejojo teritoriniuose Pusiaujo Gvinėjos vandenyse arba nelegaliai supirkinėjo žuvį iš smulkių vietos žvejų. Tačiau oficialūs kaltinimai iki šiol nepateikti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.