aA
Kinija ketvirtadienį paneigė "The Washington Times" žurnalisto knygoje pateiktus teiginius, esą ji šnipinėjo Jungtinių Valstijų branduolines paslaptis. Jos teigimu, autorius vis dar gyvena šaltojo karo epochos nuotaikomis.
Naujai išleistoje Billo Gertzo (Bilo Gerco) knygoje "Kinijos grėsmė" rašoma, kad dešimtmečio viduryje Amerikos branduolines paslaptis "šniukštinėjo" 37 Kinijos šnipai. Knygoje pateikiamos didelės ištraukos iš vieno JAV žvalgybos pranešimo.

"Toks "The Washington Times" pranešimas yra grynas falsifikatas, turintis slaptų motyvų, ir mes reiškiame griežtą nepasitenkinimą juo", per spaudos konferenciją pareiškė URM atstovas spaudai Sun Yuxi (Sun Jusi).

Pasak jo, "Jungtinėse Valstijose tebėra žmonių, kurie išlaikė šaltojo karo mentalitetą. Daug metų jie falsifikavo daugelį gandų, šmeižiančių Kiniją". Daug šių gandų jau paneigė faktai, teigė atstovas.

Knygoje rašoma, kad dešimtmečio pradžioje JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) gavo duomenų, kad Kinija turi žvalgų JAV vyriausybėje. Vienas jų esą buvo įsiskverbęs net į šalies žvalgybą. Šio agento slapyvardis buvo "Ma" - kiniškai "arklys". Perimti jo pokalbiai su Kinijos ambasada rodo, kad agentas teikė slaptą gynybinę informaciją, sakoma knygoje. Tačiau FTB šio įsibrovėlio niekada neišaiškino.

Būgštavimai dėl galimo Kinijos šnipinėjimo praėjusiais metais paskatino pradėti tyrimą prieš Los Alamoso branduolinės laboratorijos mokslininką Wen Ho Lee (Ven Ho Li), kuris yra gimęs Taivane. Vėliau jam buvo pareikšti kaltinimai dėl 59 netinkamo elgesio su slapta informacija atvejų.

Tačiau kaltinimai šnipinėjimu jam nebuvo pareikšti. Rugsėjo mėnesį mokslininkas buvo paleistas iš kalėjimo, prisipažinęs kaltu dėl vieno atvejo, kai įsikėlė slaptus branduolinių ginklų konstrukcijos duomenis į nesaugų kompiuterį.

"Mes reikalaujame, kad tie, kurie "iškepė" vadinamąją Kinijos šnipinėjimo bylą, suvoktų šių laikų tendenciją ir nedelsdami nutrauktų šiuos išpuolius prieš Kiniją", sakė Sun Yuxi.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.