aA
Nuo praėjusios savaitės vairuotojams, vairuojantiems svetimą automobilį, nebereikės transporto priemonės panaudos sutarties. Ji bus reikalinga tik važiuojant į užsienį.
Paskutinę šių metų spalio savaitę Vyriausybė priėmė nutarimą, kad važinėjantiems svetima transporto priemone nebereikės notaro patvirtintos panaudos sutarties. Nutarimas jau įsigaliojo. Dabar vairuojantieji ne savo transporto priemonę kelių policininkams privalės pateikti tik vairuotojo pažymėjimą bei automobilio techninį pasą. Įgaliojimo reikės svetimu automobiliu važiuojant į užsienį.

Vakarų Europoje jau seniai nereikalaujama įgaliojimų, užtenka turėti registracijos dokumentą. Vokietijos gyventojai turi net du automobilio registracijos pažymėjimus. Vieną jų automobilio savininkas paprastai laiko namie (tai didelis lapas). Šis pažymėjimas įrodo, kas yra tikrasis automobilio savininkas, todėl jį reikia ypač saugoti. Kitas dokumentas skirtas naudoti kasdien, tačiau jis neįrodo, kam priklauso automobilis.

Reikalas

Pasak Teisingumo ministerijos patarėjo civilinės teisės ir proceso klausimais Vytauto Mizaro, netiesa, kad padaugės automobilių vagysčių, o avarijos atveju bus sunku nustatyti, kas atsakingas - savininkas ar transporto priemonę vairavęs asmuo. Leidimą vairuoti automobilį galima traktuoti kaip savotišką įsipareigojimą.

Tokiu atveju geriausia surašyti tarpusavio sutartį, kurioje būtų paaiškinta, kas valdo mašiną ir kas yra už ją atsakingas. Avarijos atveju atsako transporto priemonės valdytojas, tas asmuo, kuris vairavo automobilį. Gali būti, kad jis nenorės savininkui atlyginti nuostolių, todėl geriausia prieš duodant kam nors automobilį surašyti tarpusavio sutartį. V.Mizaras mano, jog buvo visiška nesąmonė, kai sutuoktiniai, įsigiję automobilį, turėdavo rašyti panaudos sutartį, nors abu buvo lygiateisiai jo savininkai.

Draudikai

Lietuvos draudimo bendrovės kol kas neaiškina, kaip jų darbui atsilieps įgaliojimų panaikinimas. Pasak AB "Lietuvos draudimas" transporto draudimo eksperto Alekso Nečejevo, didelių problemų tai neturėtų sukelti. Draudimo bendrovėms svarbiausia, kad būtų nustatytas automobilio savininkas.

Nutikus draudiminiam įvykiui, į kurį pakliūva fiziniams bei juridiniams asmenims priklausančios transporto priemonės, svarbu, jog viskas būtų įforminama kaip to reikalauja draudimo sutartys.

Nepasirengę

Paklausti, ar nemano, kad padaugės atvirų automobilių vagysčių, policijos pareigūnai teigė, jog jie gali tik prognozuoti. Tačiau policijos tarnybos komisaras Juozas Truska patarė žmonėms saugoti transporto priemonių dokumentus, nepalikti jų automobilių salonuose.

Taip pat komisaras sakė, kad panaikinus įgaliojimus atsiras papildomų rūpesčių ir policijai, nes ji nėra tam pasirengusi. Kelių policininkams pravartu būtų tarnybiniuose automobiliuose turėti mažus kompiuterius - taip greičiau pavyktų nustatyti tikrą automobilio savininką.