aA
Vakar rytą Lietuvos ir Rusijos Karaliaučiaus srities pasienyje driekėsi ilgos automobilių eilės. Kybartų kelio poste įvažiuoti į kaimyninę sritį laukė 150, Sudargo - 200 lengvųjų automobilių. Eilių įvažiuoti į Lietuvą nebuvo.
Eilės pasienyje su Rusija driekiasi nuolat, tačiau pastaruoju metu jose vidutiniškai stovėdavo apie 100 lengvųjų automobilių. Padėtis labai pablogėjo, kai prieš kelias dienas iš į Karaliaučiaus sritį įvažiuojančių automobilių Rusijos pasienio tarnyba ėmė reikalauti automobilio laikinojo įvežimo deklaracijos, kurią išduoda rusų muitininkai.

Šio dokumento surašymas užima ne mažiau kaip penkias minutes, todėl eilė ėmė judėti daug lėčiau, per valandą sieną iš Lietuvos pusės kerta vos keli lengvieji automobiliai.

Antradienį su Karaliaučiaus srities Černiachovsko muitinės pareigūnais susitikęs Marijampolės teritorinės muitinės viršininkas Romualdas Gražulis buvo informuotas, kad panašios deklaracijos jau anksčiau buvo reikalaujama iš visų į Rusiją įvažiuojančių automobilių savininkų, tik Karaliaučiaus srityje ši tvarka ėmė galioti vėliau.

Kaimyninės šalies muitininkai aiškina, jog naujoji tvarka padės kontroliuoti automobilių srautą ir leis išsiaiškinti, ar jie nelieka šioje srityje. Yra du deklaracijos tipai. Laikinasis, galiojantis iki dviejų mėnesių, yra nemokamas, jis, grįžtant į Lietuvą, grąžinamas Rusijos pasieniečiams.

Nuolatinis pažymėjimas, galiojantis 6 mėnesius, kainuoja 4 JAV dolerius (16 litų), jo grąžinti pasienyje į Lietuvą grįžtantiems automobiliams nereikia.

"Lietuvos rytas"