aA
Seime svarstant siūlymą leisti sekti Seimo ir Vyriausybės narius, dalis parlamentarų perspėjo dėl kuo įvairiausių įmanomų pavojų.
Antradienį Seimas iš principo pritarė Operatyvinės veiklos įstatymo pataisoms, kurias pateikė Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Algirdas Katkus. Už pritarimą po svarstymo balsavo 38 parlamentarai, prieš - 13, susilaikė 12.

Įstatymo pataisos skubos tvarka bus priimamos ketvirtadienį.

Pataisomis siūloma atsisakyti draudimo naudoti specialiąją techniką, gyvenamosios patalpos slaptą apžiūrą, susirašinėjimo, telegrafo ir kitų pranešimų slaptą kontrolę prieš Seimo ir Vyriausybės narius.

Anot siūlomo papildymo, Seimo ar Vyriausybės nario slapto susirašinėjimo, telegrafo ir kitų pranešimų kontrolę, pašto siuntų ir elektros ryšių kontrolę, slaptą telefoninių pokalbių klausymąsi, specialios technikos naudojimą, slaptą gyvenamosios patalpos apžiūrą sankcionuoja Aukščiausiojo Teismo pirmininkas arba jo pavaduotojas pagal generalinio prokuroro arba jo įgalioto generalinio prokuroro pavaduotojo motyvuotą teikimą.

Išliktų draudimas taikyti specialiąsias priemones prieš prezidentą, Seimo pirmininką ir ministrą pirmininką.

Pataisų svarstymas Seime sukėlė audringą opozicijos pasipiktinimą.

LDDP frakcijos narys Gediminas Kirkilas teigė, kad pataisomis valdančioji dauguma "ieško būdų, kaip užtėkšti opozicijai vienokio ar kitokio purvo žiupsnelį".

Opozicinės LDDP frakcijos narys Povilas Gylys teigė, kad priėmus Operatyvinės veiklos įstatymo pataisas, gresia "kitų politinių jėgų juodinimas, psichologinis teroras". Jis teigė, kad tebėra neištirtų garsių bylų, o kai kurių bylų, ypač signataro eksministro Audriaus Butkevičiaus, tyrimas buvo "aiškiai politizuotas".

"Konservatoriai žino, kad pagal taisykles jie neišloš. Vienintelis būdas - lošti ne pagal taisykles. Duodamas į rankas įrankis, kad galima būtų kitus politikus, kurie gali laimėti, kaip nors apjuodinti, panaudojant tam struktūras", samprotavo P. Gylys.

Jis teigė, kad LDDP mato "galimybę panaudoti jėgos ir teisingumo struktūras prieš politikus, ir su tuo niekaip negalima sutikti". P. Gylys kaip vieną galimybę siūlė, kad įstatymas įsigaliotų tik po Seimo rinkimų.

Pasak V. Landsbergio, Operatyvinio įstatymo pataisos užpildo spragas, kai per Seimo darbą "ir anoje kadencijoje, ir šitoje kadencijoje, paaiškėjo, kad Seimo nariai taip pat ne be nuodėmės".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.