aA
Izraelio kariai keliuose susirėmimuose antradienį nukovė tris palestiniečius. Pasak palestiniečių, vienas jų - 15-metis paauglys buvo nušautas netoli Ramalos, Vakarų Krante, kitos dvi aukos buvo 19-metis jaunuolis ir 13-metis vaikas.
Vienas žuvo Gazos ruože netoli Chan Juniso, kitas - prie Karnio sienos perėjimo punkto.

Tuo tarpu Izraelyje pirmadienį žuvus keturiems žydams (dviem civiliams ir dviem kariškiams, viena iš aukų - 42 metų moteris, penkių vaikų motina), reikalaujama, kad kariuomenė griežčiau reaguotų į neramumus. Aukšti kariuomenės pareigūnai ir politikai sako, kad smurtas perėjo į kitą stadiją.

"Prasidėjo nauja kovų stadija. Per pirmąsias kelias savaites būta neramumų ir susišaudymų. Paskui buvo incidentų su šaudymu į nuolatines kariuomenės pozicijas ir dislokavimo vietas. Šiandien akcijos sutelktos daugiausiai keliuose", - aiškino padėtį kariuomenės štabo viršininkas Šaulis Mofazas (Shaul Mofaz).

Per spaudos konferenciją karinėje bazėje netoli Tel Avivo generolas leitenantas Š.Mofazas (Shaul Mofaz) vis dėlto pastebėjo, kad per pastarąsias šešias savaites būta apie 1300 incidentų su šaudymais, bet Izraelio nuostoliai gana maži.

Jis pridūrė, kad, kai kurių štabo karininkų nuomone, reikėtų sustiprinti Izraelio karių veiksmus, tačiau kariuomenė paklūsta politikų sprendimams. Izraelio ministras pirmininkas Ehudas Barakas (Ehud Barak) ketino antradienį vakare sušaukti ministrų kabinetą, pasitarti dėl padėties ir Izraelio atsako į palestiniečių išpuolius.

Būdamas Jungtinėse Amerikos Valstijose pirmadienį jis sakė, kad Izraelis ligi šiol veikė "labai santūriai, nepaisant palestiniečių provokacijų", ir nepanaudojo visos savo karinės galios. Ryšių ministras Benjaminas Ben Eliezeras (Benjamin Ben-Eliezer) antradienį sakė, kad už pirmadienio išpuolius atsakinga karingoji islamo organizacija "Jihad".

Izraelio naujakuriai Vakarų Krante skundėsi, kad sienos su Palestinos teritorija kontrolė nėra efektyvi. Generolas leitenantas Š.Mofazas (Shaul Mofaz) sakė, kad neįmanoma 100 procentų uždaryti sienos, bet kai kurie žydai savo iniciatyva užblokavo kelius, kad palestiniečiai negalėtų patekti į žydų teritoriją.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.