aA
Visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro "Vilmorus" atliktoje apklausoje, kurią skelbia "Lietuvos rytas", lietuviai švedams skyrė 5,45 balo. Tyrime buvo naudojama 7 balų skalė.

Lietuviai taip pat palankiai vertina prancūzus (5,32), japonus (5,31) bei italus (5,30).

Reprezentatyvios gyventojų apklausos, kuriose buvo prašoma išdėstyti požiūrį į įvairias tautas taip pat buvo atliktos Lenkijoje, Vengrijoje bei Čekijoje.

Visose valstybėse palankiausiai vertinami yra švedai, prancūzai, italai bei amerikiečiai.Lietuvoje atliktoje apklausoje amerikiečiai užėmė penktąją vietą (5,00).

Visose valstybėse, dalyvavusiose apklausoje, blogiausiai vertinami čigonai. Lietuvoje jiems skirta tik 2,47 balo.

Palyginti su kitomis Vidurio Europos valstybėmis, lietuviai gana palankiai vertina rusus (4,91).

Lietuvoje atliktoje apklausoje priešpaskutinę vietą užėmė žydai (3,43), kiek palankiau jie vertinami kitose valstybėse.

Lietuviai vertina lenkus maždaug taip pat, kaip lenkai - lietuvius. Vengrai ir čekai lietuvius vertina prasčiau, negu juos vertina lietuviai.

Pažymėtina, kad lenkai ir čekai lietuvius įvertino geriau negu vokiečius, o vengrams lietuvių pozicija yra šalia čekų.

Dalis respondentų apie kai kurias tautas nieko negalėjo pasakyti. Vengrams (23,2 proc.) ir čekams (16,6 proc.) labiausiai nežinoma tauta - lietuviai.

Beje, ir dalis lietuvių, atitinkamai 25,7 ir 19,7 procento, negalėjo pateikti vertinimo apie vengrus ir čekus.

Lietuviai reiškia daugiau simpatijų kitoms tautoms, palyginti su kitomis Vidurio Europos valstybėmis. Bendras balas, rodantis, kaip lietuviai vertina kitas tautas, yra 4,6. Lenkų rodiklis - 4,4, vengrų - 3,9, čekų - 3,8 balo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.