aA
Vyriškasis hormonas testosteronas ne tik reguliuoja vyrų lytinį potraukį, bet ir veikia jų iškalbą. Kuo daugiau esama testosterono organizme, tuo iškalbingesnis vyriškis. Taip teigia Mančesterio universiteto mokslininkai.
Dienraštyje "The Guardian" mokslininkai rašo, kaip buvo atliekami eksperimentai.

Kartą per savaitę 15 vyrų nuo 18 iki 40 metų amžiaus buvo suleidžiama po 200 miligramų testosterono. Hormonas jiems buvo leidžiamas aštuonias savaites.

Kontrolinei grupei, kurioje buvo taip pat 15 vyrų, irgi buvo daroma placebo injekcija - suleidžiama neveiklios medžiagos be jokių hormonų.

Iš tiriamųjų buvo imami mėginiai - iš pradžių po savaitės, paskui po keturių ir aštuonių savaičių. Nustatinėdami įvairius rodiklius, tyrinėtojai stebėjo ir tiriamųjų iškalbą.

Nustatyta, kad gavusieji testosterono po keturių savaičių kurso savo iškalbą pagerino 20 procentų. Bet vėliau jų rezultatai nebegerėjo. Tačiau tuo pačiu metu testosteronas vis labiau trukdė atlikti orientacijos erdvėje testus - pavyzdžiui, skaityti žemėlapį.

"Taigi pirmieji vertinimai rodo, jog testosteronas gali turėti ir nelytinių teigiamų padarinių - gerinti protinius sugebėjimus", - apibendrino tyrimų vadovas Darylas O'Connoras.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.