aA
Antradienį, minėdamas Antrojo pasaulinio karo holokausto aukų atminimo - Katastrofos dieną, Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus dideliam būriui Pasaulio teisuolių ar jų palikuonims įteikė Žūvančiųjų gelbėjimo kryžius.
Tarp 51 apdovanotųjų - inteligentijos atstovai, katalikų dvasiškiai, darbininkai, ūkininkai, kurie, kaip teigiama prezidento dekrete, "nepaisydami mirtino pavojaus sau ir savo šeimai, Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjo žydus nuo nacių genocido".

Iš apdovanotųjų 33 asmenys jau yra mirę, įskaitant tris kunigus - Bronių Gotautą, Kazį Kavaliauską ir Nikodemą Švogžlį-Milžiną. Jiems skirtus kryžius priėmė Lietuvos žydų muziejus bei Šiaulių ir Kaišiadorių vyskupijos.

Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiais apdovanoti ir garsios Venclauskų šeimos atstovai. Jau mirusi Stanislava Venclauskienė buvo žymi Šiaulių dramos teatro aktorė.

Holokausto diena pasaulyje minima, pagerbiant Varšuvos geto sukilimą, žiauriai numalšintą 1944 metų gegužės 2-ją.

"Lemtingi tų metų įvykiai tapo tragiški visoms tautoms ir valstybėms, kuriose naciai bei jų koloborantai vykdė holokaustą. Daugeliui tai tapo moralės ir žmoniškumo išmėginimu. Turime pripažinti, kad ne visi šį išmėginimą išlaikė. Bet negali išnykti iš istorijos ir tas faktas, kad priešinantis prievartai ir sužvėrėjimui, ne vienoje valstybėje žydai buvo slepiami ir gelbėjami. Jums ačiū, kad Lietuva nėra išimtis", sakė V. Adamkus.

Pasak prezidento, "žmogiškumo ir gyvybės galia nepalyginti stipresnė už pastangas naikinti, plėšti, žudyti. Jūsų poelgiai buvo vertingesni už to meto pasaulio galingųjų politikų veiklą".

Apgailestaudamas, kad į nemažai skaudžių istorijos klausimų neatsakyta iki šiol, V. Adamkus pažymėjo, kad ateitį lemia nauji žmonės. Pasak prezidento, jie supranta, kad nei vienas žmogus, nei viena tauta, nei valstybė nesukurs jokios gerovės, griaudama svetimus gyvenimus ir likimus.

Įteikus apdovanojimus, į gausiai susirinkusiuosius kreipėsi viešnia iš Bostono Rosian Zerner (Rozian Cerner), kurią, anuomet šešiametę mergaitę, Kaune išgelbėjo seserys Lida Golubovienė ir Natalija Fugalevičiūtė. Ne vienas lietuvis rizikavo, gelbėdamas ir jos motiną, o jos tėvas spėjo iš Kauno geto pabėgti pas rezistentus.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininko pavaduotoja Maša Grodnikienė savo tautiečių vardu padėkojo gelbėtojams, kuriuos pagerbia Izraelio valstybė, suteikdama tauriems bebaimiams žmonėms Pasaulio teisuolių vardus.

"Tegu tais, kurie žudė, užsiima istorikai ir teisėtvarkos institucijos. Mums labiau rūpi dabartis ir ateitis, kuriai nubrėžė kelią Šv. Tėvo žodžiai, Lietuvos katalikų hierarchų atgaila ir atsiprašymas, Lietuvos vadovų pareiškimai", sakė M. Grodnikienė.

Lietuviai, gelbėję žydus, Lietuvoje paprastai yra apdovanojami du kartus per metus - Katastrofos dieną ir rugsėjį - Žydų genocido dieną.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.