aA
Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos (NSGK) komitetui svarstant Valstybės saugumo departamento (VSD) tyrimo išvadas, į paskutinį posėdį penktadienį vėlai vakare atvyko komiteto narys, krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Iki šiol per tyrimą vieninteliame komiteto posėdyje dalyvavusio socialdemokrato pasirodymas gali reikšti itin didelius nuomonių skirtumus.
Juozas Olekas
Juozas Olekas
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)
Ministras, kurio balsas per galutinį balsavimą gali būti lemiamas, netikėto savo pasirodymo vėlų vakarą nekomentavo. „Atėjau į darbą", - šypsodamasis tarstelėjo J. Olekas.

Iki šiol per VSD veiklos tyrimą jis dalyvavo vieninteliame komiteto posėdyje, jau pradėjus svarstyti galutines išvadas.

Beje, NSGK posėdyje jau penktadienį ryte būta netikėtų svečių – į posėdį atvyko Valstiečių liaudininkų frakcijos seniūnė Aldona Staponkienė. Ji šiame komitete pavaduoja frakcijos kolegą Skirmantą Pabedinską, kuris nuo tyrimo nusišalino, nes VSD dirba jo sūnus.

A. Staponkienė posėdyje praleido vos kelias minutes, nes jai buvo paaiškinta, kad ji gali dalyvauti tik eiliniuose komiteto posėdžiuose. VSD veiklą tiriantis komitetas dirba kaip laikinoji komisija, todėl parlamentarei posėdyje neleista dalyvauti.

Pati A. Staponkienė pareiškė nežinojusi, kad pateko ne į paprastą posėdį, o į VSD veiklos tyrimą.

Tikimasi, kad šio tyrimo išvados bus patvirtintos dar penktadienį vakare, tačiau viešai paskelbtos tik pirmadienį.

A. Matulevičius kol kas išvadų detalių nekomentuoja. „Turime daryti apibendrintas išvadas. Kas norės, jas supras", - anksčiau penktadienį žurnalistams sakė NSGK vadovas.

Seimas yra pavedęs NSGK ištirti ir įvertinti VSD reorganizavimo eigą ir strategijos įgyvendinimą, personalo valdymo politiką, moralinį klimatą departamente, karininko Vytauto Pociūno perkėlimo iš VSD valdybos viršininko pareigų į Lietuvos konsulatą Gardine priežastis ir aplinkybes, galimą VSD pareigūnų politizavimo problemą, tarnybinės informacijos neteisėto atskleidimo problemą, VSD santykius su kitomis valstybės institucijomis, veiklos teisinio reglamentavimo tobulinimo klausimą.

Be to, aiškinamasi, kokia informacija yra sukaupta arba parengta VSD 2004-2006 metais dėl aukštų valstybės pareigūnų galimų korupcinių ryšių arba dėl užsienio šalių institucijų, įstaigų, asmenų galimos įtakos jiems. NSGK taip pat tiria galimą politikų, verslo ar kitų interesų grupių įtaką VSD pareigūnų veiklai ir jų sprendimams.

Iniciatyva imtis tyrimo gimė, kai rugpjūčio 23 dieną iškritęs per viešbučio devintojo aukšto langą Breste žuvo saugumo karininkas Vytautas Pociūnas. Jis dirbo Lietuvos konsulate Gardine, o Breste buvo tarnybinėje komandiruotėje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.