aA
Baigiantis Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklos tyrimui, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) posėdyje penktadienį netikėtai pasirodė Valstiečių liaudininkų frakcijos seniūnė Aldona Staponkienė. Parlamentarė yra dirbusi vienoje iš bendrovės „Dujotekana“ vadovo Rimando Stonio valdomų įmonių, o jos brolis Viktoras Baublys yra Lietuvos generalinis konsulas Kaliningrade.
Aldona Staponkienė
Aldona Staponkienė
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)
Aukštų pareigūnų ryšiai su „Dujotekana“ ir projektas 2K, kuriame minimas Kaliningrado uostas, yra NSGK domėjimosi objektai.

A. Staponkienė penktadienį komiteto posėdyje praleido vos kelias minutes. Parlamentarė DELFI pasakojo ėjusi į eilinį NSGK posėdį, mat to esą paprašė frakcijos kolega Skirmantas Pabedinskas, kurį ji pavaduoja.

Tačiau sužinojusi, kad pateko į patį VSD veiklos tyrimo išvadų svarstymo įkarštį, „valstietė liaudininkė“ atsiprašė komiteto narių ir paliko posėdį. „Aš ėjau į komitetą, o pataikiau į laikinąją komisiją. Todėl atsiprašiau, atsistojau ir išėjau. Jokiame išvadų svarstyme ir balsavime neketinu dalyvauti“, - tvirtino ji.

S. Pabedinskas nuo VSD veiklos tyrimo yra nusišalinęs - saugume dirba jo sūnus, todėl pastaruoju metu NSGK posėdžiuose jis nedalyvaudavo.

Paklausta, kodėl nelankydavo NSGK posėdžių vietoj kolegos, A. Staponkienė tvirtino tyrime dalyvauti negalinti. Ji esą gali lankyti tik paprastus komiteto posėdžius.

Tačiau pats S. Pabedinskas prisipažino tik penktadienį sužinojęs, kad NSGK posėdžiuose jį gali pavaduoti frakcijos seniūnė. Jos pavardė yra nurodyta komitetų narių pavaduotojų sąraše, kurį beveik prieš mėnesį patvirtino Seimas.

NSGK pirmininkas Algimantas Matulevičius žurnalistams sakė, jog posėdyje pasirodžiusi A. Staponkienė buvo informuota, kad jai tyrime dalyvauti negalima. Mat VSD veiklą tiriantis komitetas dirba kaip laikinoji komisija, o tokių komisijų nariai nepavaduojami.

Prieš patekdama į Seimą „valstietė liaudininkė“ keletą metų dirbo Vakarų Lietuvos pramonės ir finansų korporacijos, kurios vienas iš akcininkų buvo R. Stonys, generaline direktore. Reorganizavus korporaciją A. Staponkienė perėjo į R. Stonio valdomą naftos gavybos verslo bendrovę „Naftos gavyba“.

Ji yra ne tik dirbusi vienoje iš R. Stonio valdomų įmonių. Parlamentarės rinkimų finansavimo ataskaitoje nurodyta, kad 2004 metais „Dujotekana“ jai skyrė 37,5 tūkst. litų paramą, o „Geonafta" - 15 tūkst. litų.

VSD pareigūnas Vytautas Pociūnas, kuris prieš kelias savaites žuvo Baltarusijoje, dar dirbdamas Lietuvoje tyrė vadinamąjį projektą 2K - Rusijos ir Lietuvos krovinių tranzito paskirstymą tarp Klaipėdos ir Kaliningrado uostų - įgyvendinimą. Prieš kurį laiką Lietuvos generaliniu konsulatu Kaliningrade tapo V. Baublys - buvęs ambasadorius Ukrainoje.

Beje, NSGK posėdžiuose pastaruoju metu nesilankydavo ir komiteto narys krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. Tiriant VSD veiklą jis pirmą kartą posėdyje pasirodė tik jau pradėjus svarstyti išvadas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.