aA
Penktadienį Lietuvos apeliacinis teismas baigė apeliacine tvarka nagrinėti už sukčiavimą nuteistos buvusios prokurorės ir advokatės Daivos Guobienės (gim. 1967 m.) baudžiamąją bylą.
Apeliacinis teismas
Apeliacinis teismas
© DELFI (J.Vanago nuotr.)
Teismas pripažino, kad yra pakankamai įrodymų, jog D.Guobienė kalta dėl dviejų sukčiavimo epizodų, tačiau bylą šioje dalyje nutraukė dėl suėjusio senaties termino, rašoma Apeliacinio teismo pranešime spaudai.

Vilniaus apygardos teismas dėl šių kaltinimų D.Guobienę buvo išteisinęs. Trečias sukčiavimo atvejis apeliacinėje instancijoje buvo perkvalifikuotas pagal naująjį Baudžiamąjį kodeksą. Apeliacinis teismas D.Guobienei skyrė 2 metų laisvės atėmimo bausmę, tačiau, pritaikius amnestiją, ji nuo neatliktos bausmės dalies atleista.

Toje pačioje byloje nuteistos D.Guobienės sesers Rasos Zdanavičienės (gim. 1974 m.) atžvilgiu nuosprendis taip pat buvo pakeistas. Ji anksčiau buvo nuteista už pasikėsinimą suklastoti oficialų dokumentą ir už suklastojimą, tačiau Apeliacinis teismas R.Zdanavičienės veiksmus laiko viena baigta veika –dokumento panaudojimu, žinant, jog dokumentas suklastotas. R.Zdanavičienei Teismas paskyrė 10 MGL dydžio baudą.

Buvusiam D.Guobienės vyrui Gintarui Guobiui teismas pasikėsinimą suklastoti dokumentą perkvalifikavo į baigtą veiką – suklastoto dokumento panaudojimą ir skyrė 1 metų laisvės atėmimo bausmę. Anksčiau šis vyriškis buvo nuteistas kalėti 15 metų už nužudymą ir apiplėšimą, todėl, subendrinus bausmes už visus nusikaltimus, G.Guobiui paskirta galutinė bausmė – 15 metų laisvės atėmimo.

Taip pat šioje byloje buvo nuteistas ir Valdemar Novickij. Vilniaus apygardos teismas jį buvo pripažinęs kaltu dėl oficialaus dokumento suklastojimo, jo panaudojimo ir už tai, kad kėsinosi papirkti valstybės pareigūną stambiu mastu. V.Novickij padarytas pasikėsinimas papirkti valstybės pareigūną Apeliacinio teismo buvo perkvalifikuotas pagal naująjį Baudžiamąjį kodeksą.

Jam paskirta galutinė 1 metų 1 mėnesio laisvės atėmimo bausmė. Kadangi V.Novickij į bausmės laiką įskaičiuotas kardomojo kalinimo laikas, todėl Teismas laiko, jog paskirtą bausmę V.Novickij jau atliko. Apeliacinis teismas konstatavo, kad pirmosios instancijos teisme buvo netinkamai pritaikytas baudžiamasis įstatymas, o kai kurie įrodymai surinkti pažeidžiant baudžiamąjį įstatymą.

Taip pat Teismas iš dalies patenkino prokuroro ieškinį ir valstybės naudai iš Daivos Guobienės priteisė 32 000 Lt kaip nusikalstamu būdu gautas lėšas.

Byloje esančiais duomenimis, 1998 metų pavasarį D.Guobienė bandė padėti savo buvusiam vyrui G.Guobiui, seseriai R.Zdanavičienei ir draugui V.Novickij įstoti į Maskvos naujojo teisės instituto filialą Minske (Baltarusija). Į šį institutą stoti ketinę G.Guobys bei V.Novickis nebuvo baigę vidurinės mokyklos. Todėl buvo suplanuota suklastoti vidurinio mokslo baigimo dokumentus - svetimų žmonių atestatų padarytose šviesokopijose uždažius įvairius duomenis ant viršaus buvo užrašomi nuteistųjų duomenys ir neva išlaikytų mokomųjų dalykų įvertinimai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.