aA
Didžiosios Britanijos pareigūnai ketvirtadienį nusprendė, kad galima ir yra saugu skraidyti vienu tų lėktuvų, kurie buvo tikrinami dėl radiacijos tiriant buvusio Rusijos šnipo nunuodijimo aplinkybes. Tačiau gali tekti stebėti kitus lėktuvus, parlamentui sakė vidaus reikalų sekretorius Johnas Reidas, kuris žadėjo, kad politinių kliūčių policijos tyrimui nebus.
"British Airways" lėktuvas, oro uostas
© Reuters/Scanpix
Šis tyrimas dėl radioaktyviu poloniu-210 nunuodyto Aleksandro Litvinenkos, kuris griežtai kritikuodavo Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, mirties aplinkybių nuolat plečiamas ir jau padidino įtampą tarp Londono ir Maskvos.

J.Reidas sakė, kad policija radiacijos pėdsakų aptiko 12-oje iš 24 objektų, tikrinamų tiriant A.Litvinenkos mirties aplinkybes. A.Litvinenka apkaltino V.Putiną įsakius jį nužudyti, bet Kremlius ir Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba neigia, kad yra kaip nors su tuo susiję.

Buvęs KGB agentas A.Litvinenka, kuris gyvendamas Londone gavo Didžiosios Britanijos pilietybę, prieš savaitę vienoje sostinės ligoninėje mirė. Oro bendrovė "British Airways" (BA) paskelbė, kad dviejuose lėktuvuose, kurie laikomi Londono Hitrou oro uoste, buvo aptikta "labai nežymių" radioaktyvios medžiagos pėdsakų.

Pasak bendrovės, vienu lėktuvu sveikatos apsaugos pareigūnai ketvirtadienio vakarą leido vėl skraidinti keleivius. Sveikatos apsaugos agentūra nurodė, kad keleiviams nėra jokio pavojaus apsinuodyti radioaktyvia medžiaga.

Šiuo metu pareigūnai tikrina antrąjį Hitrou laikomą lėktuvą, o trečias BA lėktuvas, šiuo metu esantis Maskvoje, penktadienį bus parskraidintas į Londoną, kur bus patikrintas. Visi šie trys lėktuvai skraidė tarp Maskvos ir Londono.

Ketvirtam lėktuvui, "Boeing 737", kurį nuomoja Rusijos bendrovė "Transaero" ir kuris ketvirtadienį nutūpė Hitrou, po policijos patikrinimo taip pat leista skraidyti.

"Yra dar vienas mums žinomas rusų lėktuvas, kuris, kaip manome, mus domintų, - sakė J.Reidas. - Gali būti ir kitų lėktuvų, apie kuriuos šiuo metu nežinome".

Po BA pranešimo Didžiojoje Britanijoje maždaug 7,5 tūkst. bendrovės keleivių paskambino specialiai įsteigta telefono linija ir siekė patikinimų, kad jų sveikatai niekas negresia.

BA, kuri nurodo, kad rizika yra maža, laukia didelis darbas surasti 33 tūkst. žmonių, kurie penkių savaičių laikotarpiu skrido minėtais lėktuvais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.