aA
Buvusio Rusijos premjero Jegoro Gaidaro staigios ligos priežasties gali būti nebeįmanoma nustatyti, pareiškė jo dukra Marija, remdamasi tėvą gydančiais medikais. Jos interviu penktadienį transliavo televizija.
Jegoras Gaidaras
Jegoras Gaidaras
© Reuters/Scanpix
Gydytojai "pradėjo aiškintis po trijų ar keturių dienų. Labai sudėtinga aptikti nuodus praėjus 24 valandoms, o po dviejų parų tai beveik neįmanoma", sakė ji anglų kalba transliuojančiam televizijos kanalui "Russia Today".

J.Gaidaras lapkričio 24 dieną viešėdamas Airijoje neteko sąmonės ir ėmė vemti krauju, kai suvalgė vaisių salotų ir išgėrė puodelį arbatos. Airijos ligoninėje jis tris valandas buvo be sąmonės, o pavojus jo gyvybei, medikų teigimu, grėsė visą dieną. Dabar jo būklė yra patenkinama, sakė Marija.

Ir J.Gaidaro dukra, ir jo atstovas spaudai Valerijus Natarovas sakė, kad J.Gaidaro gydytojai linkę manyti, jog jis veikiausiai buvo apnuodytas, nors mediciniškai to patvirtinti negali.

"Gydytojai nemato natūralių apsinuodijimo priežasčių, - sakė V.Natarovas interviu CNN. - Todėl akivaizdu, kad kalbame apie apnuodijimą".

"Tai tikrai nebuvo apsinuodijimas kokiais nors sugedusiais maisto produktais", - sakė J.Gaidaro atstovas spaudai, kurio žodžius citavo Rusijos naujienų agentūra "RIA Novosti".

Tikimasi, kad oficiali diagnozė bus paskelbta kitos savaitės pradžioje, sakė V.Natarovas.

Pasak J.Gaidaro atstovo spaudai, rusų medikams reikia laiko palyginti jų tyrimų rezultatus su airių gydytojų turima informacija.

Tuo tarpu Marija Gaidar sakė, jog gydytojams gali būti labai sudėtinga nustatyti tikslią diagnozę.

"Gydytojai negali prieiti prie oficialios medicininės išvados, nes jie negali aptikti nuodų pėdsakų, jie negali nustatyti, kokie tai nuodai", - sakė ji.

Airijos policija pradėjo tyrimą dėl buvusio Rusijos premjero ligos. Tyrimui vadovauja vyresnysis policijos inspektorius Philipas Kelly iš Specialiojo policijos dalinio.

Airijos policijos išplatintame pareiškime nurodyta, kad jau apklaustas ligoninės ir medicinos personalas, renkama informacijai diplomatiniais kanalais.

J.Gaidaras pasijuto blogai praėjus dienai po buvusio rusų šnipo Aleksandro Litvinenkos mirties Londone. Tai pakurstė spėliones, kad abu incidentai gali būti susiję.

M.Gaidar interviu BBC sakė, kad abu incidentus "keistai ir glaudžiai sieja laikas. "Litvinenka mirė vos dieną prieš tai, kas atsitiko mano tėvui", - pabrėžė ji.

Tačiau M.Gaidar atnetė galimybę, kad oficialusis Kremlius gali būti susijęs su jos tėvo liga. "Nemanau, kad tai galėjo įvykti dėl valdžios kaltės, dėl Rusijos režimo nusistatymo prieš mano tėvą", - sakė ji.

Rusijos aukštųjų parlamento rūmų pirmininkas Sergejus Mironovas pareiškė, kad dėl pastarųjų incidentų kaltas į užsienį pabėgęs verslininkas Borisas Berezovskis.

"Berezovskis žadėjo diskredituoti Putiną Vakarų akyse, kad priverstų jį atsistatydinti", - sakė jis.

Tuo tarpu dienraštis "Kommersant" vėl davė peno sąmokslo teorijų šalininkams pranešęs, kad buvęs J.Gaidaro asmens sargybinis Andrejus Lugovojus buvo susitikęs su A.Litvinenka tą dieną, kai jis, kaip įtariama, buvo apnuodytas.

J.Gaidaras, laikinai vadovavęs buvusio Rusijos prezidento Boriso Jelcino vyriausybei, buvo svarbių reformų, dar vadinamų "šoko terapija", kuri padėjo transformuoti komunistinę šalies ekonomiką, tačiau neretai kaltinama dėl šalyje augančio skurdo, architektas.

Dabar J.Gaidaras vadovauja Maskvoje įsikūrusiam Pereinamojo laikotarpio ekonomikos institutui, dažnai kritikuojančiam prezidento V.Putino politiką, kuria siekiama padidinti ekonomikos kontrolę.

J.Gaidaras negalavo dar prieš išvykdamas į Airiją, tvirtina žurnalistas

Rusijos liberalusis politikas Jegoras Gaidaras, kuris dėl nežinomos ligos gydomas Maskvoje, į kurią buvo pargabentas iš Airijos, kur per konferenciją neteko sąmonės, negalavo dar prieš atskrisdamas į Dubliną, sakė konferencijoje dalyvavęs žurnalistas.

"Aš buvau ten, kai jis susirgo, arba, tiksliau, kai liga pasiekė aukščiausią tašką", - sakė Seamusas Martinas, buvęs "Irish Times" korespondentas Maskvoje, dalyvavęs praėjusią savaitę vykusioje konferencijoje.

Pasak jo, vienas iš 50-mečio J.Gaidaro aplinkos narių "aiškiai leido suprasti", kad Rusijos reformų architektas nesveikavo dar pakeliui į Dubliną, "konkrečiai, nusileidus Budapešto oro uoste", - sakė žurnalistas Airijoje transliuojančiai RTE kompanijai.

Airijos teisėsaugininkai tiria J.Gaidaro, kuris prarado sąmonę praėjus dienai po buvusio saugumiečio Aleksandro Litvinenkos mirties Londone, maršrutus.

Rusijos gydytojai spėlioja, kas nutiko J.Gaidarui, bet mano, jog per anksti tvirtinti, kad nepopuliarus reformatorius buvo apnuodytas, kaip anksčiau yra pareiškęs jo kolega vyriausybėje, Rusijos bendrovės "Bendroji Rusijos energetiko sistema" (RAO EES) vadovas Anatolijus Čiubaisas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.