aA
Filipinuose taifūno "Durian" sukeltos purvo ir vulkaninių pelenų nuošliaužos užliejo virtinę kaimų ir pasiglemžė mažiausiai 388 žmonių gyvybes, penktadienį pranešė Filipinų Raudonojo Kryžiaus pareigūnai. Raudonojo Kryžiaus atstovė žiniasklaidai Teresa Arguelles sakė, jog dar 96 žmonės laikomi dingusiais be žinios. Visi nukentėjusieji yra iš rytų Bikolio regiono, Albėjaus provincijos.
Daugelis regionų liko be elektros energijos, neveikia ryšiai, atšaukti skrydžiai, o gelbėtojai kovoja su laiku, skubėdami pasiekti labiausiai taifūno nuniokotus rajonus.

Albėjaus gubernatorius Fernando Gonzalesas sakė, jog aukų skaičius dar gali išaugti, kai bus gauti pranešimai iš atokesnių kaimų. "Nepanašu, kad ten dar būtų gyvų, - sakė jis vietos televizijai. - Nesame labai optimistiški".

Kaimai netoli Majono ugnikalnio, esančio 350 km į pietryčius nuo sostinės Manilos, buvo užpilti purvu ir akmenimis nuo kalno šlaitų. Nuošliaužas sukėlė liūtys ir stiprus vėjas.

Gelbėtojai kastuvais ir savadarbe įranga atkasinėjo žuvusiųjų kūnus ir dengė juos plastiko plėvele. Sielvartaujantys giminaičiai ašarojo mėgindami atpažinti sudarkytus kūnus.

Prezidentė Gloria Macapagal Arroyo nurodė kariškiams ir policijai padėti vietiniams gelbėtojams, sutrikusiems dėl tragedijos masto.

Popiežius Benediktas XVI, kreipdamasis į Filipinų Romos katalikus, sakė esąs "giliai nuliūdęs" dėl šių netekčių.

"Giliai nuliūdęs dėl tragiškos žmonių netekties per pastarąjį taifūną rytų Filipinuose, Jo šventenybė popiežius Benediktas XVI pažadėjo visiems nukentėjusiesiems būti kartu su jais savo maldose", - telegramoje Vatikano atstovui Filipinuose Fernando Filoni rašė kardinolas Tarcisio Bertone.

Užblokuoti keliai ir patvinusios upės gelbėtojų komandoms trukdė pasiekti daugelį aplink tebeveikiantį vulkaną išsibarsčiusių kaimų.

Šeštadienį auštant į regioną ketina išskristi krovininis lėktuvas "C-130" su įranga ir gelbėtojais. Gelbėtojai planuoja pasiimti šunis, specialiai apmokytus ieškoti žmonių.

Taifūnas "Durian" praslinko centriniais ir šiauriniais Filipinų rajonais, palikdamas sugriovimų pėdsaką. Nuo jo vienaip ar kitaip nukentėjo beveik 30 tūkst. žmonių; potvyniai ir stiprūs vėjai apgadino namus, nutraukė elektros perdavimo linijas ir blokavo susisiekimą jūra.

"Durian", kuris buvo 4-osios kategorijos, viena kategorija žemesnis už "supertaifūną", Filipinus užklupo ketvirtadienį. Dabar jis nuslinko į Pietų Kinijos jūrą ir artimiausiomis dienomis, iki to laiko, kol pasieks Vietnamą, turėtų susilpnėti iki atogrąžų audros.

Majonas, kuris yra vienas aktyviausių ugnikalnių Filipinuose, šiais metais kelis mėnesius spjaudė lava ir uolienų nuolaužomis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.