aA
Seimo nariai skundžiasi, kad tarp interneto šiukšlių (vadinamojo spamo), kurios nuolat užteršia elektroninio pašto dėžutes, sulaukia net seksualinio pobūdžio pasiūlymų su erotinėmis nuotraukomis. Parlamento kanceliarijos informacinių technologijų specialistai tvirtina naudojantys specialų filtrą, kuris turėtų apsaugoti nuo laiškų su atviromis seksualinėmis užuominomis, tačiau viso spamo esą neįmanoma užblokuoti.
Erotinio turinio interneto puslapis
„Simpatiška mergina kviečia į svečius", - rašoma viename parlamento kompiuterius pasiekusiame laiške. Prie iš pažiūros nekalto teksto pridėta, kad apsilankius tam tikrame tinklalapyje galima gauti daugiau informacijos.

Ši interneto svetainė abejonių nebepalieka. „Nori, kad atvažiuočiau pas tave ir tavo draugus? – vylingai teiraujasi virtuali mergina. – Ilgai negalėsite manęs pamiršti. Garantuoju šimtaprocentinį pasitenkinimą."

Greta išvardytos paslaugos, kurias gali užsisakyti adresatas: „klasika", masažas, striptizas, „žaisliukai" ir pan., pateikta keletas nuogos šviesiaplaukės merginos nuotraukų ir nurodytas telefonas Maskvoje.

Vienas Seimo narys skundėsi prieš keletą mėnesių elektroniniu paštu itin dažnai sulaukdavęs ne tik erotinio pobūdžio pasiūlymų, bet ir prašymų vesti. Tariamos merginos net iš tokių tolimų kraštų kaip JAV Ilinojaus valstija prašydavosi į žmonas, nurodydavo įvairius savo duomenis – ūgį, krūtinės apimtį. Vėliau, pavargęs trinti šiuos laiškus, parlamentaras paprašė užblokuoti šį spamą.

Seimo kanceliarijos Informacijos technologijų departamento vadovas Jonas Milerius patikino, kad visų parlamentarų ir valdininkų kompiuterius nuo virusų ir interneto šiukšlių, susijusių, pavyzdžiui, su seksualinėmis paslaugomis, saugo specialus keliasdešimt tūkstančių litų kainuojantis filtras. Tačiau laiškai su, atrodytų, nekaltu tekstu neretai šį filtrą įveikia.

Speciali programinė įranga šių laiškų nenaikina, tik nukreipia į specialų katalogą, mat baiminamasi, kad taip gali būti ištrinta svarbi informacija. Be to, filtras negali „cenzūruoti" vaizdų, taigi nuogų merginų nuotraukos jį nesunkiai įveikia.

„Anksčiau bandėme naikinti spamą, bet sulaukėme protestų, kad taip galime ištrinti gerus laiškus. Pavyzdžiui, ateina kvietimas į seminarą, kuriame bus aptariamos vaisto „Viagra" vartojimo pasekmės. Jis tokiu atveju galėtų būti ištrintas lyg reklaminis laiškas, kuriame siūloma įsigyti „Viagros", kitaip tariant, spamas", - kalbėjo J. Milerius.

Anot departamento vadovo, jei pernelyg smalsūs parlamentarai nusprendžia panaršyti visus puslapius, kurių adresus gauna elektroniniu paštu, ir pataiko į seksualinio pobūdžio interneto svetaines, yra jų pačių problema.

J. Milerius patikino, kad analogiškos problemos kamuoja visas valdžios įstaigas. Tačiau jis tikino Seimo narių skundų dėl gaunamų nuogų merginų nuotraukų negaunantis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.