aA
Atsiliepdama į Pasaulio maisto programos (WFP) raginimą padėti Afganistanui susidoroti su didžiausia per kelis dešimtmečius sausra, Lietuva paskyrė 75 tūkst. JAV dolerių paramą sausros pasekmėms nualintoje Goro provincijoje likviduoti, pranešė Užsienio reikalų ministerija.
Vaikai joja ant asiliuko Afganistane
Vaikai joja ant asiliuko Afganistane
© DELFI (G.Oganausko nuotr.)
Už Lietuvos skirtas lėšas bus pastatytos penkios mokyklos, skurstančios bendruomenės gaus lėšų statybinėms medžiagoms, o Pasaulio maisto programa pateiks maisto už darbą. Maistas taip pat bus išdalytas kaip labdara labiausiai nuo sausros nukentėjusių rajonų gyventojams atokiausiuose kaimuose, kur gresia badas.

Šią vasarą Pasaulio maisto programa ragino tarptautinę bendruomenę skirti 73 mln., o vėliau papildomai dar 43 mln. JAV dolerių sausros padariniams Afganistane likviduoti. Lietuvos vadovaujamos Provincijos atkūrimo grupės (PAG) pastangomis pavyko užtikrinti, kad ši tarptautinės bendruomenės parama pirmiausia būtų teikiama Goro provincijai.

Iki dabar jau išdalyta 2000 tonų maisto. Dar iki šių metų pabaigos nuo sausros nukentėjusioms bendruomenėms Goro provincijoje bus išdalyta 5000 tonų maisto pagal WFP programą „Darbas už maistą“.

Kitas paramos teikimo atvejis, liudijantis šalių donorių geranorišką bendradarbiavimą Afganistane, yra lapkričio 26 dieną įvykęs humanitarinės pagalbos perdavimas Gorui. Lietuvos PAG kartu su Ispanijos ambasada perdavė beveik dvi tonas humanitarinės pagalbos Goro provincijos Krizių valdymo centrui (KVC).

Humanitarinė parama į Gorą buvo atgabenta Lietuvos specialiosios misijos (SM) vadovui ambasadoriui Gediminui Šerkšniui sutarus su Ispanijos ambasadoriumi Afganistane Jose Turpinu dėl dalies priemonių – palapinių, šiltų antklodžių, asmens higienos ir medicininiai rinkinių – perdavimo Gorui.

Lietuvos PAG ir SM aktyviai bendradarbiauja su kaimyninėje Badghis provincijoje veikiančia Ispanijos PAG ir vystymo agentūra. Ispanija, reaguodama į daugelį gyvybių nusinešusius potvynius, atsiuntė humanitarinę pagalbą labiausiai nukentėjusiems Badghis provincijos gyventojams. Dalis šios paramos skirta Gorui.

Anot Goro pareigūnų, iki šiol jie negalėjo tinkamai veikti stichinių nelaimių atvejais dėl būtiniausių atsargų trūkumo, tad lietuvių ir ispanų atgabentas krovinys buvo labai reikalingas.

Lietuvos vadovaujamos Provincijos atkūrimo grupės kariai Goro provincijoje padeda išplėsti Afganistano vyriausybės įtaką, užtikrinti saugumą ir sudaryti tinkamas sąlygas provincijai atkurti.

Nuo 2005 metų liepos mėnesio Afganistane veikia Lietuvos specialioji misija. Kartu su Afganistano vyriausybės atstovais, nevyriausybinėmis bei tarptautinėmis organizacijomis ir PAG dirbančiais kitų šalių civiliais, Specialioji misija rengia ir įgyvendina rekonstrukcijos ir vystymo projektus Goro provincijoje.

Specialioje misijoje dirba civiliai iš Užsienio reikalų, Krašto apsaugos ir Policijos departamento prie Vidaus reikalų ministerijos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.