aA
“Tai tikrai nėra darbas, tai paprasčiausiai atsipalaidavimas ir pramoga. Man patinka naujos pažintys, bendravimas ir seksas”, - tikino 21 metų Milda, nebe pirmą kartą sulaikyta už vertimąsi prostitucija.
Prostitutė
Prostitutė
© Corbis/Scanpix
Su šios “profesijos” atstovėmis susiduriantys policijos pareigūnai labai retai girdi atgailą ir pasiteisinimus, merginos nė neslepia grįšiančios prie įprasto užsiėmimo.

Grobis didesnis, nei tikėtasi

Užvakar “plaštakių” gaudymo reidus Kaune suorganizavę “Girstupio” policijos nuovados pareigūnai pagavo nemenką laimikį - prostitucija besiverčiančias keturias merginas, vaikiną bei du galimus sąvadautojus. “Smulkiosios žuvelės” įkliūva bemaž kiekvienos tokios akcijos metu, o prostitucijos verslo vadybininkai - retai.

Užvakar Savanorių prospekto daugiabutyje apie 22 valandą įkliuvo 21 ir 22 metų jaunuoliai iš Varėnos.

Tai atsitiko tuoj po to, kai čia savo paslaugas policijos atsiųstam tariamam klientui rengėsi suteikti dvi to paties Dzūkijos miestelio 18 ir 20 metų gyventojos. Prostitutes sulaikę pareigūnai nė nesitikėjo, kad netrukus po to į butą prisistatys galimi jų vadybininkai.

Pasak pareigūnų, sulaikyti paskutinės pakopos darbuotojas - prostitutes nėra sudėtinga, jos sumoka baudas ir toliau verčiasi tuo pačiu. Kova su kūno pardavinėjimu būtų efektyvesnė, jei būtų išaiškinami šio nelegalaus verslo organizatoriai, kuriems gresia baudžiamoji atsakomybė. Tam reikalingos didesnės ir specializuotos policijos pajėgos, kol kas viešosios policijos atstovai pajėgūs sulaikyti tik vadinamąsias plaštakes. Vis tik užvakar jiems pasisekė sulaikyti ir galimai sąvadavimu užsiimančius jaunuolius.

Dėl pelnymosi iš kito asmens prostitucijos policija pradėjo ikiteisminį tyrimą. Netikėtas laimikis sukėlė reido organizatoriams sumaišties. Naktį iš lovų buvo pakelti ir aukštesni pareigūnai. “Tai nestandartinė byla, tokių buvę mažai. Ją tiriant reikalingos specifinės žinios, atitinkami įrodymai”, - komentavo laikinai einantis “Girstupio” policijos nuovados viršininko pareigas Evaldas Plokštys.

Netradicinis pažeidėjas

Malonaus balso moters skambučio sulaukė Lietuvos žemės ūkio universiteto 21 metų studentas neakivaizdininkas iš Lazdijų, kuris kelis kartus šį mėnesį skelbėsi internete “esantis simpatiškas studentas, už tam tikrą sumą galintis paguosti ir kitaip pamaloninti moteris”. Vaikinas sutiko susitikti Savanorių prospekte su potencialia kliente, su kuria suderėjo 100 litų užmokestį. Tada jis nė neįtarė, kad jam skambina policijos pareigūnė, dviejų vaikų mama.

Savo automobiliu atvažiavusi į sutartą vietą tariama klientė pasiūlė jaunuoliui važiuoti prie Panemunės pėsčiųjų tilto ir pasigrožėti naktiniu Kaunu. Atvykus į romantišką vietelę pareigūnė padavė jaunuoliui sutartą šimtinę. Netrukus į automobilį įsiveržė uniformuoti pareigūnai, pradėjo spragsėti fotografų blykstės.

Sulaikytasis “žigolo” žurnalistams tvirtino, kad toks nuotykis jam buvęs pirmas ir paskutinis. Jo finansinė padėtis esanti gera, bet atvykus į sesiją pinigai ėmė ir išseko. Bendrabutyje gyvenančiam vaikinui esą staiga prireikę pinigų.

“Čia ne kokie lytiniai santykiai, mes tarėmės, kad tik pabendrausim, pakalbėsim, nes moteris sakė susipykusi su vyru ir panašiai”, - teisinosi vaikinas.

Klientus suvaidino policijos rėmėjai

Gaudant prostitutes, reido dalyviams reikia sumaniai užsimaskuoti. Paprastai sąvadautojai akylai patikrina kliento kandidatūrą - ieškoma, ar skambinančiojo numeris neįtrauktas į specialius sąrašus, atvažiavus į kiemą - stebimas automobilis ir t.t. Tik išlaikiusiems patikrinimo egzaminą atsiveria durys į malonių paslaugų buveinę. Taigi nuo pirmojo skambučio iki galutinio tikslo gali praeiti valanda ir daugiau.

Kiekvienas reidas prasideda skelbimų paieška laikraščiuose arba internete. Kad nekiltų įtarimų, klientu pasirenkamas ne pareigūnas, bet eilinis pilietis - policijos rėmėjas. Užvakar vaisingi buvo abu bandymai sulaikyti prostitucija besiverčiančias merginas. Scenarijai būna panašūs.

Paskambinus pirmą kartą, atsiliepusi moteris pasakė atvažiuoti prie nurodyto Sukilėlių prospekto namo. Įvykdžius šį nurodymą tariamas klientas paskambino dar kartą. Iš pradžių merginos delsė kviestis svečią, bet galiausiai pasakė buto numerį.

Kliento - apsimetusio policijos rėmėjo - bute laukė dvi 19 ir 21 metų merginos, jų veidai policijai jau buvo pažįstami. Vyras galėjo pasirinkti vieną iš jų. Šeimininkės tradiciškai paprašė iš anksto sumokėti už paslaugą. Kai pinigai atsidūrė merginų rankose, į butą sugriuvo pareigūnai.

“Nujaučiau, kad taip ir bus”, - užsidengusi veidą apmaudą liejo viena iš “masažuotojų”.

Merginos įsikūrusios tvarkingame vieno kambario bute, be jokių egzotiškų, aistrą žadinančių interjero elementų. Kambaryje - dvigulė lova ir televizorius. Šio buto gyventojų profesiją atsitiktiniam svečiui galėtų išduoti nebent ant spintų durų sukabintos džiūstančios paklodės.

Veido neslepia

21-erių sulaikytoji Milda “Kauno dienai” papasakojo, jog prostitucija verčiasi nuo 16 metų. Pirmą kartą su 6 metais už save vyresniu vyru intymiai pabendravo būdama dvylikos, tai esą buvę savanoriški santykiai. “Pats pirmas kartas nelabai patiko, bet po pusės metų tai jau rūpėjo”, - su šypsena prisipažino Milda, prieš kelerius metus atvažiavusi į Kauną iš Raseinių.

“Caritas” man niekuo nepadėjo. Jie siūlo susirasti normalų darbą, o aš jo nerandu ir nematau kito kelio”, - aiškino laisvo elgesio mergina. Milda sako mėginusi dirbti kasininke prekybos centre - ją atleido dėl per lėtų tempų. Įsidarbinus indų plovėja restorane greitai nebeištvėrė pati. Jai taip ir nepavyko įvykdyti keliamų reikalavimų ir susigrąžinti trejų metų dukrelę, kuri auga globos įstaigoje.

“Erotinio masažo” paslaugas Milda sako teikianti kasdien, už pusę valandą imanti 100 litų užmokestį, už valandą - 150 litų. Per dieną ji teigia uždirbanti 300-500 litų, tačiau būna ir bevaisių dienų. Gatvėse ji niekada nestovinti - arba klientai atvažiuoja pas ją, arba ji važiuoja pas klientus.

“Klientai labai įvairūs - nuo statybininkų iki bankininkų. Būna labai gerų, būna ir agresyvių, bet tokių stengiamės atsikratyti jau telefoninio pokalbio metu”, - pasakojo mergina. Ji tvirtina, kad klientai niekada nėra prieš ją smurtavę. Kaip vieną žymiausių savo klientų mergina prisimena vieną iš krepšinio komandos “Žalgiris” legionierių. Užsieniečiai - ypač geras variantas, nes jie dosnesni už lietuvius.

Norėtų legalaus darbo

Milda nedvejodama tvirtino, kad prostitucijos “verslą” reiktų legalizuoti. Ji mielai dirbtų viešnamyje, būtų socialiai apdrausta ir t.t. Mergina sako buvusi sulaikyta už prostituciją kelis kartus, baudas ji sumoka grįžusi prie įprasto užsiėmimo.

Tiesa, vaikystėje Milda svajojo dirbti “normalų” darbą, pavyzdžiui, barmene. “Aptarnavimo srityje darbuotojų trūksta, bet jei paprašai, kad kas nors pamokytų dirbti kompiuteriu, kuris reikalingas darbe, niekas neapsiima”, - paaiškino 8 klases baigusi mergina. Beje, Milda tvirtino neturinti sąvadautojo ir jokių duoklių niekam nemokanti.

Su prostitutėmis bendraujanti “Caritas” socialinė darbuotoja įsitikinusi, jog laisvo elgesio merginos labiau linkusios fantazuoti, nei sakyti tiesą.

“Caritas” socialinė darbuotoja nesunkiai paaiškina, kodėl tarsi daug uždirbančios prostitutės gyvena ir atrodo gan vargingai. Mažiausiai pusę uždarbio jos turi atiduoti savo sąvadautojams, susimoka už vadinamąjį stogą šešėlinio pasaulio atstovams, nemenką sumą atseikėja už buto nuomą ir paslaugas. Uždarbio likučio užtenka prasimaitinti, drabužiams, soliariumui ir kitoms smulkmenoms. Santaupų jos dažniausiai neturi. Dauguma merginų vertimąsi prostitucija motyvuoja tuo, jog tai neišvengiamas kelias išgyventi, jos tarsi neįgalios kažką gyvenime keisti.

Gatvėse nedirba

Raudonųjų žibintų kvartalo, kitaip tariant, vietos ar gatvės, kuriose stoviniuoja laisvo elgesio merginos, pasak Kauno miesto policijos Prevencijos skyriaus viršininko Rimo Sideros, Kaune lyg ir nėra. Laikraščiuose rikiuojasi dešimtys erotinio masažo paslaugas siūlančių skelbimų. Kiek dailiosios lyties atstovių verčiasi prostitucija, pareigūnai negali pasakyti, bet mano, kad jų nemažėja. Daugiausia jų sulaikoma miegamuosiuose rajonuose, nuomojamuose butuose.

Per 10 šių metų mėnesių buvo nubausti 63 asmenys, vertęsi prostitucija arba naudojęsi jų paslaugomis, pernai per tą patį laikotarpį - 47. Nuo kovo 15-osios tris mėnesius vykusios akcijos “Plaštakė” metu buvo nubausti 39 asmenys, tarp jų 8 nepilnametės ir 8 vyrai klientai.

Nuovadoje - metų įvykis

Laikinai einantis “Girstupio” nuovados viršininko pareigas E.Plokštys didžiuojasi, kad šios nuovados pareigūnai maždaug prieš metus pirmieji Lietuvoje sučiupo vyrą, teikusį malonias paslaugas vyrams. Pastarasis internete skelbėsi esantis 24 metų studentas. Kaip vėliau paaiškėjo, jis niekur nesimokė ir nedirbo.

E.Plokščio žiniomis, pagal skelbimus merginų ir vyrų paslaugų kainos panašios pusvalandis - 70, valanda - 100 litų.

Už vertimąsi prostitucija gresia tik administracinė atsakomybė, už pirmą sulaikymą tenka pakloti nuo 300 iki 500 litų, už pakartotinį nusižengimą tais pačiais metais tenka žingsniuoti į teismą, kuris gali paskirti baudą nuo 500 iki 1000 litų.

“Mes jas nubaudžiame ir paleidžiame, o jos vėl grįžta prie to paties užsiėmimo. Todėl pastaruosius trejus metus į reidus vykstame drauge su “Caritas” organizacijos socialine darbuotoja, kuri bendrauja su sulaikytomis merginomis, mėgina išsiaiškinti jų problemas ir padėti išbristi iš prostitucijos liūno”, - aiškino E.Plokštys.

Lietuvoje yra keli šimtai “Caritas” globojamų merginų, Kaune - apie pusšimtį. Kai kurios iš jų būna apgyvendinamos atskiruose butuose, joms teikiama visokeriopa pagalba. Būna atvejų, kad pastangos nenueina veltui ir po kurio laiko moterys sukuria šeimas ir gyvena normalų gyvenimą. Tačiau dažnai, kaip pasakojo socialinė darbuotoja, merginos nieku gyvu neatsisako prekybos savo kūnu.