aA
Ispanijos baskų regiono San Sebastjano miestelyje penktadienį sprogo nedidelė bomba, tačiau žmonės nenukentėjo ir žalos nepadaryta. Tai pranešė policija ir vietos valdžios atstovai.
Sprogimas įvyko vos kelios valandos po to, kai policija suėmė keturis asmenis, įtariamus ryšiais su teroristine baskų separatistų organizacija ETA. Užtaisas buvo paslėptas vazone prie ispanų žurnalisto namų durų.

Vėliau penktadienį Baskijos sostinėje Vitorijoje į nacionalinės policijos karininko namus buvo mestas padegamasis užtaisas. Padaryta šiek tiek žalos, bet žmonės nenukentėjo. Atsakomybės už abu išpuolius kol kas niekas neprisiėmė. Tačiau minėtam žurnalistui ETA jau yra grasinusi.

Radikalūs jauni ETA pasekėjai vykdo vandalizmo aktų ir bauginimo kampaniją prieš tuos, kurie, jų manymu, nepritaria separatistų siekiams. Minėti areštai buvo įvykdyti baskų regiono Bilbao mieste. Prieš tris dienas Madride ir Barselonoje policija sulaikė kitus aštuonis numanomus ETA narius.

Keturi penktadienį suimti įtariamieji "priklauso naujai kartai, kuri yra atsakinga dėl baskų regiono gatvėse siaučiančio smurto", pareiškė per radiją Ispanijos vidaus reikalų ministras Jaime Mayoras Oreja (Chaimė Majoras Orecha). Manoma, kad šie jaunuoliai dalyvavo reorganizuojant vieną aktyviausių ETA kuopelių - "Viskajos (Vizcaya) specialųjį dalinį", sakė ministras.

Prieš 11 dienų Madride buvo įvykdytas numanomas ETA sprogdinimas, kurio metu žuvo Aukščiausiojo teismo teisėjas ir dar trys žmonės. Tai buvo tragiškiausias išpuolis nuo praėjusio gruodžio, kai ETA atšaukė ugnies nutraukimą. ETA yra siejama su 20 šiais metais įvykdytų nužudymų. Tai kruviniausi metai nuo 1992-ųjų, kai ETA nužudė 26 žmones. Įtariama, kad per 32 metus trunkančią baskų nepriklausomybės kampaniją ETA nužudė maždaug 800 žmonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.