aA
Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį atšaukė Moldovai įvestas sankcijas ir pakurstė viltis, kad gali būti greitai išspręstas ginčas dėl gamtinių dujų su Baltarusija. Tai gerokai sušvelnino įtampą buvusių sovietinių respublikų lyderių susitikime, kurį temdė tarpusavio kivirčai ir nesantaika su Maskva.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas
© Reuters/Scanpix
Dvylika šalių vienijančios Nepriklausomų valstybių sandraugos, kuri buvo įkurta 1991-aisiais siekiant sušvelninti Sovietų Sąjungos žlugimo padarinius, viršūnių susitikime ieškota būdų, kaip paversti NVS, kritikų vadinamą neveiksnia organizacija, kurioje tik tuščiai kalbama, efektyvia Sandrauga, skatinančia bendradarbiavimą tarp savo narių.

Tačiau susitikimo užkulisiuose lyderiams labiau rūpėjo išsiaiškinti, ko tikėtis iš įtakingiausios NVS narės Rusijos, kuri gerokai įbaugino kitas organizacijos šalis, kai ėmėsi prieš jas prekybinių ir ekonominių sankcijų, sakė šaltiniai keliose delegacijose.

Tai, kad čia tvyrojo didelė įtampa, patvirtina ir rusų žurnalistų, kurie atvyko į Minską kartu su Kremliaus delegacija, sprendimas pasitraukti iš susitikimo protestuojant prieš Baltarusijos valdžios veiksmus, kai renginio organizatoriai neleido dirbti keliems jų kolegoms.

V.Putinas viršūnių susitikime ėmėsi žingsnių sušvelninti įtampą dvišaliuose santykiuose su artimiausia Rusijos sąjungininke NVS Baltarusija, kurios prezidentą Aleksandrą Lukašenką Vašingtonas pavadino paskutiniu Europos diktatoriumi.

"Prezidentas, kaip jis pats sakė, laiko šią problemą "techniniu nesusipratimu", - V.Putino žodžius A.Lukašenkai citavo naujienų agentūra "Interfax". - Manau, galime tai išspręsti".

Pastaruosius trejus metus, kai Gruzija, Ukraina ir Moldova ėmėsi žingsnių integruotis į Vakarų institucijas, tokias, kaip Europos Sąjungą ir NATO, netyla abejonės dėl NVS ateities.

Gruzija, svarstanti galimybę pasitraukti iš NVS, nusiuntė šalies parlamento pirmininkę Nino Burdžanadzę į kaimyninėje Latvijoje vykstantį NATO viršūnių susitikimą.

Rusija nusprendė pamokyti "maištininkes" ir ėmėsi prieš jas prekybinių poveikio priemonių. Ji pareiškė, kad jos dujų monopolininkė "Gazprom" daugiau neparduos kaimynėms gamtinių dujų mažesnėmis nei rinkos kainomis, nes mainais iš jų nieko negauna. Tai privertė Ukrainą gerokai padidinti dujų kainą; dar didesnis kainų šuolis dabar gresia Gruzijai.

Be to, Maskva uždraudė moldaviško vyno ir mėsos produktų importą ir įvedė ekonomines sankcijas Gruzijai - buvo sustabdytas transporto susisiekimas, uždraustas gruziniško vyno ir mineralinio vandens importas bei imtasi veiksmų prieš Rusijoje dirbančius gruzinus.

Tuo tarpu bendrovė "Gazprom" nurodė Baltarusijai perduoti Rusijai jos strateginio dujotiekio kontrolę arba sutikti kitais metais mokėti didesnę kainą už gamtines dujas, šiuo ultimatumu gerokai suerzindama A.Lukašenką.

Toks savo galios demonstravimas pakurstė net gi kai kurių Kremliui lojalių politikų pačioje Rusijoje būgštavimus.

"Mes turime ne tik demonstruoti, kaip elgiamasi su persimetėliais... bet ir pasiūlyti privilegijų tiems, kurie nori susieti savo ateitį su mumis", - sakė Rusijos Valstybės Dūmos narys Konstantinas Zatulinas, kurio žodžius citavo "Interfax".

Tarsi patvirtindamas šiuos žodžius, V.Putinas sutarė su Moldovos prezidentu Vladimiru Voroninu atšaukti sankcijas Moldovai.

Po susitikimo su Baltarusijos prezidentu V.Putinas, kurio žodžius citavo Rusijos naujienų agentūros, taip pat sakė, jog ginčas su Minsku dėl dujų kainos gali būti greitai išspręstas.

"Ekspertų lygiu egzistuoja ne tik abipusis supratimas, bet ir sutarimas, kaip pasiekti galutinį sprendimą", - sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.