aA
Seimo narių komandiruočių maršrutai kitąmet drieksis daugiausia į prioritetines šalis ir svarbius renginius, aplenkiant egzotiškus kraštus. Tolimas šalis parlamentarai galės lankyti tik už savo pinigus per atostogas arba būdami tikri, kad jų kelionės išlaidas padengs tam tikro renginio organizatoriai. Trečiadienį parlamentinis Užsienio reikalų komitetas palaimino Seimo vicepirmininko Algio Čapliko siūlymą reformuoti komandiruočių organizavimo tvarką.
Kelionė, lagaminas, atostogos
© Corbis
Tramdyti už mokesčių mokėtojų pinigus po pasaulį keliauti pamėgusius politikus privertė lėšų trūkumas. Teigiama, esą šiemet suplanuotas komandiruočių biudžetas, siekiantis maždaug 3 mln. litų, jau išseko. Su tokia problema Seimui tekdavo susidurti ir anksčiau.

Pagal dabar galiojančią tvarką, gavęs kvietimą dalyvauti kokiame nors renginyje užsienyje parlamentaras kreipiasi į Seimo komitetą ar delegaciją, kuriai priklauso, ir prašo leidimo vykti. Dažniausiai jų komandiruotes palaimina ne tik komiteto ar delegacijos vadovai, bet ir Seimo valdyba, kuri turi priimti galutinį sprendimą dėl leidimo išvykti bei kelionės finansavimo.

Valdyba tik kartais atsisako pritarti komandiruotei už valstybės pinigus arba sumažina parlamentarų ir kanceliarijos darbuotojų delegaciją.

Pasak liberalcentristo A. Čapliko, Lietuvos politikai yra vieni labiausiai keliaujančių politikų pasaulyje. Parlamentarai esą dažnai ignoruoja Vilniuje vykstančias konferencijas, tačiau į analogiškus renginius užsienyje mielai vyksta.

Todėl jis pasiūlė atsakomybę už komandiruotes perkelti patiems Seimo nariams ir juos į komandiruotę siunčiantiems komitetams, parlamentinėms delegacijoms ir frakcijoms.

Pagal Seimo vicepirmininko parengtą projektą, kitąmet užsienio komandiruotėms numatyti 3 mln. litų turėtų būti išdalinti 15 komitetų, 12 delegacijų ir 9 frakcijoms. Jos turėtų atskirus komandiruočių biudžetus ir patys planuotų visų metų keliones bei spręstų, į kurį renginį verta vykti, kad nebūtų viršijamas numatytas pinigų limitas.

Didžiąją dalį šios sumos – 1,3 mln. litų – gautų parlamentinės delegacijos, nes būtent jų nariai dažniausiai priversti vykti į renginius užsienyje. Joms priklausantys Seimo nariai vyksta į Baltijos Asamblėjos, NATO, ESBO, Europos Tarybos ir kitų tarptautinių organizacijų, institucijų renginius. 1 mln. litų kelionėms gautų komitetai, frakcijoms tektų 180 tūkst. litų.

A. Čapliko parengtas projektas jau buvo pristatytas Seimo valdybai, trečiadienį jam pritarė Užsienio reikalų komitetas. Prieš patvirtinant naują tvarką norima išgirsti ir kitų komitetų, delegacijų bei frakcijų nuomonę.

Pasak dienraščio „Lietuvos žinios", šios kadencijos parlamentarai jau lankėsi ne viename egzotiškame krašte. Pavyzdžiui, socialdemokratė Vilija Vertelienė Prancūzijos Gvianoje domėjosi kosminės erdvės gynybos klausimais, „darbietis" Saulius Girdauskas Tailande dalyvavo konferencijoje „Sportas ir švietimas".

Socialliberalas Alvydas Sadeckas buvo komandiruotas į Katarą dalyvauti NATO Parlamentinės Asamblėjos Specialiosios Viduržiemio jūros regiono grupės seminare, o socdemas Juozas Olekas – į Omano Sultonatą, kur vyko NATO Parlamentinės Asamblėjos Politikos komiteto posėdis.

Konservatorius Egidijus Vareikis lankėsi Tanzanijoje 2-ajame parlamentarų prieš korupciją forume, Mozambike – konferencijoje apie parlamentarų pastangas kovojant su AIDS ir vaikų problemomis, Kenijoje – konferencijoje demokratijos ir taikos Didžiųjų Ežerų regione klausimais. Konservatorė Vincė Vaidevutė Margevičienė Pietų Afrikos Respublikoje domėjosi psichinės sveikatos ir kurtumo klausimais. Kitą kartą į šią valstybę keturi Seimo nariai buvo komandiruoti dalyvauti konferencijoje apie Afrikos plėtrą.

Dar keturi parlamentarai vyko į Maroke vykusį pasaulio parlamentarų forumą dėl būsto ir gyvenamosios vietos aplinkos, trys Seimo narės buvo gavusios leidimą keliauti į Šri Lanką, kur vyko Azijos moterų parlamentarių ir ministrių konferencija.

Anot A. Čapliko, dabar valdyba, tvirtindama komandiruotes, jų svarbą dažniausiai vertina subjektyviai. Tačiau metų pabaigoje, pritrūkus lėšų, komandiruotės „pradedamos dirbtinai stabdyti". Būtent todėl norima nustatyti prioritetinių šalių sąrašą ir griežtai kontroliuoti išleidžiamų pinigų kiekį.

„Seimo narys važiuoja ne atostogauti, bet dirbti ir reprezentuoti Lietuvą. Po šitos tvarkos patvirtinimo tokių egzotiškų šalių komandiruočių maršrute turėtų nebelikti, - kalbėjo Seimo vicepirmininkas. – Komitetai patys spręs, kur siųsti savo narį. Parlamentarai supras, kad jei pritars kelionei į egzotišką šalį, po to neteks galimybės išvykti į svarbią kelionę."

Tiesa, jei tolimuose kraštuose vykstančių renginių organizatoriai pažadės apmokėti kelionės ir gyvenimo išlaidas, Seimo nariams nebus draudžiama keliauti.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.