aA
Rusijos ir Moldovos prezidentai Vladimiras Putinas ir Vladimiras Voroninas susitarė atnaujinti mėsos ir vyno tiekimą iš Moldovos į Rusiją."Mes susitarėme atnaujinti mėsos ir vyno tiekimą iš Moldovos į Rusiją", - sakė V.Putinas žurnalistams antradienį Minske po susitikimo su V.Voroninu.
Rožinis vynas
Rožinis vynas
© Corbis/Scanpix
"Mūsų pokalbis buvo labai turiningas, apsvarstėme visą kompleksą santykių, taip pat žemės ūkio produkcijos teikimo į Rusiją, energetikos ir politikos klausimus", - pažymėjo Rusijos prezidentas.

"Pirmasis mūsų žingsnis bus žengiamas pagal vieno lango principą per specialias įmones, kad ši produkcija būtų lydima, ir negalėtų būti kontrabandinių prekių", - pranešė V.Putinas.

"Kai dėl energetikos, tai tikiuosi, kad specialistai artimiausiu laiku užbaigs derybas ir priims sprendimus", - pažymėjo V.Putinas.

"Santykiai bus grindžiami rinkos pagrindu, bet taip, kad tenkintų abi šalis", - sakė jis.

V.Putino vertinimams pritarė ir V.Voroninas. "Išspręsta visa virtinė problemų", - sakė jis.

Įvežti iš Moldovos ir Gruzijos vyną buvo uždrausta 2006 metų kovo pabaigoje dėl to, šiose šalyse pagamintuose svaigiuosiuose gėrimuose buvo rasta kenksmingų priemaišų. Draudimas eksportuoti vyną į Rusiją smarkiai pakenkė Moldovos ekonomikai.

Rugsėjo pabaigoje Rusijos vyriausiasis sanitarijos gydytojas Genadijus Oniščenka buvo pareiškęs, kad tikriausiai moldaviškas vynas niekada nebesugrįš į Rusiją.

Be vyno klausimo, Rusijos ir Moldovos prezidentai aptarė situaciją Padniestrėje. Svarbiausiais derybų šiuo klausimu rezultatas buvo abiejų šalių ketinimas atnaujinti konsultacijas, kaip suartinti pozicijas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.