aA
Pilietinės demokratijos frakcijos seniūno pavaduotojas Henrikas Žukauskas piktinasi Algirdo Brazausko vadovaujamos Valdovų rūmų atkūrimo ir paskirties koncepcijos įgyvendinimo koordinacinės komisijos veiksmais sprendžiant Šliosbergo namo likimo klausimą.
Henrikas Žukauskas
Henrikas Žukauskas
© DELFI (D.Augūnaitės nuotr.)
„Koordinacinė komisija, kuriai vadovauja prezidentas, buvęs premjeras A.Brazauskas, įgauna kažkokias nerealias galias. Štai statė statė Valdovų rūmus ir priėjo iki to, kad visiems šiuo metu aktualaus 19 a. statinio – pirklio Šliosbergo namo – reikalai lyg ir sustojo. Ką daryti – griauti tą namuką ar ne griauti?“, - antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė H.Žukauskas.

Jo nuomone, ką daryti su Šliosbergo namu turėjo būti reglamentuota dar pradedant Valdovų rūmų statybas, tačiau visi tylėjo ir tikėjosi „nušluoti buvusius Pionierių rūmus“.

„Galvojo tyliai ateiti, buldozeriu duoti į sieną, pastas nugrius ir toliau statysime Valdovų rūmų pastatą“, - piktinosi parlamentaras. Jam nesuprantama, kaip koordinacinė komisija iš viso galėjo balsuoti dėl Šliosbergo namo likimo, juoba nepritarimą pastato nugriovimui yra paskelbusi Tarptautinė paminklų ir paminklinių vietovių taryba ICOMOS.

Seimūnas taip pat baisisi Lietuvos Valdovų rūmų atstatymo mokslinio vadovo architekto dr. Napoleono Kitkausko veiksmais: „Papiktino vaizdai, kuriuose atstatymo mokslinis vadovas architektas Napoleonas Kitkauskas su laužtuvu eina per laiptų aikšteles, kurioje yra 19 a. mozaikinės grindys ir jas daužo, kapoja, sakydamas, kad visa tai yra niekalas“.

Tai, parlamentaro nuomone, daryta su A.Brazausko priedanga. „To žmogaus galia, matyt, yra kažkur virš įstatymo ir bendrai virš mūsų minčių“, - apie koordinacinės komisijos pirmininką A.Brazauską kalbėjo „pilietininkas“.

„Jeigu ponas Napoleonas Kitkauskas atkas pamatėlius Katedros link, tai pasirodys, kad ir Katedra trukdo“, - kalbėjo H.Žukauskas, svarstydamas, kad tada galinę Arkikatedros sieną reikės nugriauti, paveikslus pernešti į Valdovų rūmus ir dar įrengti pirtį.

DELFI primena, kad prieš keletą savaičių 9 koordinacinės komisijos nariams balsavus „už“, 2 – „prieš“ ir 1 susilaikius, nuspręsta išsaugoti Šliosbergo namo fragmentą – salę antrame aukšte, laiptus ir pagrindinį įėjimą. Aktyviausi Šliosbergo namo išsaugojimo rėmėjai šį sprendimą tada vadino „minimalia pergale“.

Ant Valdovų rūmų pamatų pirklio Abraomo Šliosbergo pasistatytas namas XIX a. keletą kartų rekonstruotas, paskutinė dekoro korektūra daryta prieš 1905 m. Kone visą šimtmetį pastate buvo įsikūrę įvairios carinės valdžios karinės žinybos, karo metu čia buvusi Vietinės rinktinės būstinė. Po II pasaulinio karo namas suremontuotas, pertvarkytas, jame įsteigti Pionierių rūmai, kuriuose veikė įvairūs būreliai moksleiviams.

Praėjusio amžiaus dešimtmečio viduryje Šliosbergo rūmuose sugalvota įrengti Tautų draugystės muziejų, todėl pradėti namo tyrimai, atkastas rūsys. Papūtus nepriklausomybės vėjams, Tautų draugystės muziejaus idėja pamiršta. Sąjūdžio metais sumanyta atstatyti Valdovų rūmus ir juose įrengti Paveikslų galeriją. Iki praėjusių metų namuose glaudėsi tyrinėtojai ir Pilių direkcija, statybininkai ir archeologai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.