aA
Studijos ir praktika – neatsiejamos viena kitos dalys. Anksčiau ar vėliau visiems studentams tenka parodyti, kaip jie sugeba teorines žinias taikyti realiame darbe. Tačiau auditorijoje įgytos žinios praktikos metu praverčia ne visada.
Teorijoje trūksta... teorijos

Klaipėdos universiteto ketvirtakursė politologė Jūratė Kavaliauskytė su dar keliomis kurso draugėmis profesinę praktiką atliko Klaipėdos miesto savivaldybėje. Mergina darbavosi savivaldybės tarybos sekretoriate.

„Sekretoriato darbuotojai tvarko visus savivaldybės tarybos dokumentus, posėdžių dokumentaciją. Mums buvo duodami lengvesni darbai, kadangi prieš tai nebuvome nieko panašaus darę, išmanėme tik teoriją“, - sakė Jūratė.

Studentė savivaldybėje darbavosi dvi savaites. „Kur atlikti praktiką, turėjau rasti pati, tačiau tai nebuvo sudėtinga“, - teigė mergina.

Jūratė sakė pajutusi, kad jos studijuojamos specialybės programoje trūksta dalykų, kuriuos reikėjo bent minimaliai išmanyti atliekant praktiką, pvz., raštvedybos, mokėjimo naudotis moderniomis IP technologijomis.

„Iš esmės manau, kad praktika reikalinga bet kokio dalyko studentams. Išmoksti ne tik kaip dirbti, bet ir ko dirbant tokio pobūdžio darbą nereikia daryti“, - sakė studentė.

Vykdė apklausą

Ketvirtakursė KU socialinės geografijos studentė Jolita Krikštulytė mano, kad abi jos kurso praktikos profesine prasme nebuvo tokios naudingos, kokios galbūt galėjo būti.

„Pernai praktikavomės atlikdami žmonių apklausą 50 kilometrų nuo Klaipėdos, kur viena įmonė ketino statyti prekybos ir pramogų kompleksą. Tačiau tai nebuvo toks darbas, kur galėtume panaudoti bent pusę studijose įgytų žinių, - sakė mergina. - Šiemet katedra organizavo tolimąją praktiką, kurią atlikome Vokietijoje. Tačiau ji buvo labiau pažintinė nei profesinė.“

Jolita sakė, kad praktika Vokietijoje buvo naudinga tuo, kad labai susibičiuliavo kurso draugai. „Be to, už kelionę mums nereikėjo mokėti, dar gavome ir rankpinigių“,- sakė studentė.

Merginos manymu, daug naudingesnė būtų buvusi praktika tokioje įstaigoje, kaip statistikos departamentas, kadangi socialinės geografijos studijose gausu darbo su statistiniais duomenimis.

Norėjo pasilikti,

Kitokia jūrų ūkio ekonomikos absolventės (KU) Joanos Andriekutės patirtis. Mergina beveik penkis mėnesius praktikavosi AB „Phillip Morris Lietuva“.

Joana pasakojo, kad į bendrovę buvo pakviesta, mat prieš tai buvo siuntusi savo gyvenimo aprašymą. Mergina dirbo vieno projekto finansų departamento skyriaus asistente, už darbą buvo mokamas atlyginimas.

„Man labai patiko, praplėčiau savo akiratį, pagilinau anglų kalbos žinias, darbe jos buvo labai reikalingos, - sakė mergina. - Mūsų kolektyvas buvo internacionalinis, be lietuvių, dirbo ir lenkai, portugalai, indai, vienas rumunas.“

Joana sakė, kad teorija ir praktika skiriasi. „Tai normalu,- teigė studentė. - Mano darbas reikalavo daug savarankiško mąstymo, sprendimų. Tai tokie dalykai, kurių neperskaitysi vadovėlyje. Kalbant apie teorines žinias, manau, kad tik nuo paties žmogaus priklauso, kaip sugebėsi jas pritaikyt praktikoje“. Mergina sakė mielai būtų dirbusi ir ilgiau, tačiau tam sutrukdė mokslai. Po studijų Joana tikino mielai sugrįžtų į minėtą bendrovę.

Priima pagal sutartį

Klaipėdos miesto savivaldybės personalo skyriaus vedėja Danutė Valuckienė sakė: „Taip, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijoje priimami studentai atlikti praktiką.

Su mokymo įstaiga pasirašoma sutartis dėl studentų praktikos atlikimo bei numatomi abipusiai įsipareigojimai. Savivaldybės administracija įsipareigoja suteikti studentams praktinių žinių pagal mokymo įstaigos suformuotas praktikos užduotis. Įdarbinti po studijų baigimo Savivaldybės administracija neįsipareigoja.

Nei studentams, nei savivaldybės administracijos valstybės tarnautojui, studento praktikos vadovui, atlygis nemokamas.“