aA
Panevėžyje mažėja moksleivių, tačiau darbo krūvis pedagogams nemažėja. Anot švietimo specialistų, ir dabar yra mokytojų, kurie dirba ne vienoje mokykloje. Atsargiai specialistai jau kalba, kad kitąmet prognozuojamas pedagogų perteklius.
Klasė, mokykla, mokytoja
Klasė, mokykla, mokytoja
© DELFI (I.Urbonaitės nuotr.)
Prognozuojama, kad kitąmet Panevėžyje dar sumažės moksleivių. Panevėžio miesto savivaldybės Švietimo skyriaus vyresnioji specialistė Aušra Gabrėnienė PB pateikė statistinius duomenis, kad 2006 metų rugsėjo 1 dieną mieste registruota 18230 moksleivių.

„Tai 684 moksleiviais mažiau nei 2005 m. rugsėjo 1 d. Pernai buvo sukomplektuota 718 klasių, o šiemet 26 mažiau. Moksleivių mažėja. Todėl tikėtina, kad mažės darbo krūvis ir pedagogams. Šiais mokslo metais to dar nejuntame, o kitąmet taip gali atsitikti“, - kalbėjo pašnekovė.

Ieškoma specialistų

Pasak A.Gabrėnienės, mažėjant moksleivių, pedagogų darbo krūvis nemažėja.

„Ne vienas mokytojas dirba keliose mokyklose. Be to, trūksta anglų kalbos, informatikos mokytojų. Mokslo metų pradžioje suskaičiavome, kad Panevėžio švietimo įstaigoms ieškojome dviejų anglų kalbos ir po vieną fizikos, technologijos bei psichologijos specialistų. Dabar padėtis šiek tiek pagerėjo, nes pakvietėme dirbti ne specialistus. Apskritai 2005 mokslo metais mokyklose dirbo 271 specialistas, neturintis pedagoginio išsilavinimo. Beje, rasti anglų kalbos specialistus sudėtinga, o atradus - jie ilgai neišdirba, nes pedagogų atlyginimai nėra dideli. Be to, anglų kalbos specialistai graibstomi, nes jiems rasti darbą nesudėtinga. Panašiai yra ir su informatikos mokytojais“, - aiškino Švietimo skyriaus specialistė.

A.Gabrėnienės nuomone, mažėjant moksleivių bei vykstant Panevėžyje švietimo sistemos reorganizacijai, mokytojams sudaromos sąlygos persikvalifikuoti.

„Mokyklų vadovai, - tvirtino ji, - tarpusavyje gražiau bendradarbiauja. Kai kuriose mokyklose nebeformuojamos pradinės klasės, tuomet pedagogai kviečiami dirbti į kitas mokyklas. Taip pat jie gali keisti specialybę, nes pedagoginio švietimo centras organizuoja perkvalifikavimo kursus“.

Išvažiuoja į užsienį

Panevėžio rajono savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vyriausioji specialistė švietimui Skaidrutė Kriukienė PB aiškino, kad rajone ieškoma fizikos, anglų kalbos, informatikos pedagogų.

„Tų specialybių mokytojų visada trūksta. Juolab kad pastarieji ilgai mokyklose neišdirba. Ieškodami geriau mokamo darbo, jie išvažiuoja uždarbiauti į užsienį. Kita vertus, kai kuriems pedagogams tenka važinėti į darbą iš miesto. Puiku, kad rajono savivaldybės Taryba susiprato priimti sprendimą apmokėti kelionės išlaidas važinėjantiesiems 50 procentų“, - pasakojo ji.

Senesni žvalesni

Anot S.Kriukienės, ir kitais mokslo metais rajono švietimo įstaigose trūks mokytojų.

„Rajono mokyklose juntamas jaunų specialistų trūkumas. Jų sulaukiame ne tiek, kiek norėtume. Beje, ir sulaukti ilgai neišdirba. Antra vertus, pensinio amžiaus mokytojai kartais yra daug žvalesni už kai kuriuos jaunuosius specialistus. Kiek trūks kitąmet pedagogų, prognozuoti per anksti. Viskas paaiškės kitais metais. Be to, mažėja moksleivių mokyklose. Klasės jungiamos, ir mokytojams didėja darbo krūvis“, - teigė ji.