aA
Nepriklausomų Valstybių Sandraugos (NVS) vyriausybių vadovai antradienį Minske vykstančiame viršūnių susitikime susitarė Kazachstano pasiūlytą NVS reformą dar kartą aptarti kitų metų vasarą, pareiškė spaudos konferencijoje dėl susitikimo rezultatų respublikos prezidentas Nursultanas Nazarbajevas.
Aleksandras Lukašenka
Aleksandras Lukašenka
© Reuters/Scanpix
Kazachstanas siūlo privaloma tvarka vykdyti NVS priimamus sprendimus, jei jiems pritaria visos šalys dalyvės.

Tačiau kai kurios NVS šalys tokiai reformai nepritaria, o Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka anksčiau yra sakęs, jog tai gali tapti NVS žlugimo priežastimi.

Anksčiau spalį Minske numatytas aukščiausio lygio susitikimas buvo perkeltas į lapkričio pabaigą Rusijos ir Kazachstano iniciatyva, kilus nesutarimams dėl Kazachstano pasiūlytos NVS reformos.

Prieš susitikimo pradžią Rusijos iniciatyva buvo nuspręsta nesvarstyti Ukrainos pasiūlymo dėl laisvosios prekybos zonos.

Minske išryškėjo nesutarimai tarp įvairių NVS narių: Gruzijos ir Rusijos, kuri nepatenkinta provakarietiškojo jos prezidento Michailo Saakašvilio politika; Rusijos ir Baltarusijos, įnirtingai besiginčijančių dėl rusiškų energijos šaltinių kainų ateinančiais metais.

Gruzija anksčiau yra užsiminusi apie galimas dvišales V.Putino ir M.Saakašvilio derybas, tačiau jos neįvyko.

Abu politikai spaudos konferencijoje nedalyvavo.

"Manau, siaurame rate prezidentai Putinas ir Saakašvilis konstruktyviai apsikeitė nuomonėmis", - sakė spaudos konferencijoje N.Nazarbajevas.

Daugelis analitikų atkreipia dėmesį, kad NVS lyderių susitikimas Minske vyksta tuo pat metu, kaip ir NATO viršūnių susitikimas kaimyninėje Latvijoje.

"Atskiri NVS lyderiai, visų pirma Rusijos prezidentas, neabejotinai Minsko viršūnių susitikimą kaip savotiška alternatyva NATO viršūnių susitikimui Rygoje, kad pademonstruotų savo savarankiškumą. Jūs turite NATO, bet mes turime NVS, turime Kolektyvinio saugumo organizaciją", - sakė "Reuters" centro "Strategija" ekspertas Jaroslavas Romančiukas.

Susitikimą Minske aptemdė nemalonus incidentas su Kremliaus spaudos tarnybos akredituotais Rusijos žurnalistais, kurie ignoravo baigiamąją spaudos konferenciją, solidarizuodamiesi su leidinių "Moskovskij komsomolec" ir "Kommersant" žurnalistais, Baltarusijos valdžios sprendimu negavusiais teisės nušviesti šį renginį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.