aA
Vos prieš dvi savaites prasidėjusi akcija, kurios metu palaikantieji balsavimo internetu idėją savo pritarimą gali išreikšti internete pasirašydami e-peticija, sulaukė didelio susidomėjimo. Šios savaitės pradžioje e-peticiją jau buvo pasirašę daugiau nei dešimt tūkstančių asmenų.
Kompiuteris, IT, internetas
© Corbis
Pasak akcijos iniciatorių, šio projekto tikslas yra parodyti Seimui, jog gyventojai palaiko balsavimo internetu idėją ir paskatinti patvirtinti balsavimo internetu koncepciją bei priimti įstatymų pataisas, reikalingas, kad balsavimas internetu taptų viena iš balsavimo formų.

Balsavimo internetu koncepcijai Seime jau buvo pritarta. Tačiau daug sudėtingesnė dalis – įstatymų pataisų priėmimas vis dar laukia, todėl akcija tęsiama.

„Džiugu, kad žmonės nėra abejingi ir supranta, jog balsavimas internetu išplėstų jų galimybes pasinaudoti rinkimų teisę, nes rinkėjai negalintys balsuoti vienu iš įstatymais įtvirtintų būdų – paštu ar rinkimų apylinkėje – turėtų alternatyvą“,- sako vienas iš akcijos iniciatorių Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Jonas Okunis.

Per dvi akcijos savaites e-peticiją pasirašė žmonės iš skirtingų Lietuvos miestų, gyvenviečių ir netgi kaimų. Sulaukta ir nemažo išeivijos dėmesio. Aktyviausi buvo tautiečiai gyvenantys Anglijoje, JAV, Vokietijoje. Tačiau sulaukta pritarimo ir iš tokių tolimų šalių kaip Japonija.

Būtent išeiviams balsavimo internetu įteisinimas būtų itin naudingas. Tikimasi, jog tai paskatintų lietuvius, gyvenančius svetur, aktyviau domėtis Lietuvos politiniu gyvenimu ir dalyvauti rinkimuose.

Balsavimas internetu išplėstų rinkėjų galimybes pasinaudoti rinkimų teise. Rinkėjai, negalintys balsuoti vienu iš įstatymais įtvirtintų būdų – paštu ar rinkimų apylinkėje – turėtų alternatyvą. Įteisinus balsavimą internetu Lietuva būtų viena pirmųjų šalių pasaulyje, kur įstatymais įtvirtintas šis balsavimo būdas. Pirmą kartą Europos Sąjungoje balsavimas internetu buvo išbandytas prieš metus Estijoje.

Iki šiol nepasirašiusieji e-peticijos, vis dar gali tai padaryti internete adresu www.culture.lt/e-balsavimas. Planuojama, jog akcija tęsis dar bent porą savaičių. Vėliau pasirašiusiųjų sąrašas bus įteiktas Lietuvos Seimo nariams, Prezidentui Valdui Adamkui, Ministrui Pirmininkui Gediminui Kirkilui, Vyriausiosios Rinkimu Komisijos pirmininkui Zenonui Vaigauskui. Tikimasi, jog akcijos metu peticijai pritars iki 20 tūkst. žmonių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.