aA
Generalinės prokuratūros prokurorai antradienį byloje dėl galimai neskaidrios finansinės Darbo partijos (DP) veiklos apklausė parlamentarą Antaną Bosą. Seimo narys BNS sakė, kad apklausa truko maždaug 15 minučių, prokurorai jo klausinėjo "to paties, ko ir kitų Darbo partijos narių" - ar jis gavęs pinigų iš partijos "juodosios" buhalterijos.
Antanas Bosas
Antanas Bosas.
© DELFI (J.Vanago nuotr.)
"Klausė, ar gavau pinigų, ar negavau, pasakiau, kad pats daviau pinigų ir viskas. O pirmiausiai pasakiau, kad jokios juodosios buhalterijos nežinau, tuo klausimai ir baigėsi", - sakė A.Bosas.

Darbo partija įtariama neteisingų duomenų apie pajamas, pelną ir turtą pateikimu, siekiant išvengti mokesčių, bei apgaulingu apskaitos tvarkymu. Už tai juridiniam asmeniui gali būti skiriama bauda, gali būti taikomas veiklos apribojimas arba veiklos sustabdymas.

Neoficialiomis žiniomis, prokurorai yra aptikę DP "juodąją buhalteriją", kurioje atsispindi nelegalūs mokėjimai ne tik šios partijos nariams, bet esą ir kai kurių kitų partijų parlamentarams.

Tirdami DP finansinę veiklą, prokurorai kaip įtariamuosius apklausė tris asmenis, atliko kratas Darbo partijos būstinėje ir kitur, paėmė kompiuterius. Tiriamos dviejų metų finansinės veiklos laikotarpis, tyrimo veiksmai atliekami daugelyje teritorinių partijos skyrių, ištirta apie 18 kompiuterių, paskirta daugiau nei 30 rašysenos ekspertizių.

Liudytojų parodymus davė būrys Darbo partijos parlamentarų, tarp jų - buvusi partijos lyderė, jos frakcijos Seime seniūnė Loreta Graužinienė, Seimo pirmininkas, nuo DP atskilusios Pilietinės demokratijos partijos vadovas Viktoras Muntianas.

Gruodžio pabaigoje bus šeši mėnesiai nuo tyrimo pradžios ir tuomet Darbo partija galės kreiptis į ikiteisminio tyrimo dėl tyrimo nutraukimo.

Darbo partijos įkūrėjas 47 metų Viktoras Uspaskichas, vengdamas Lietuvos teisėsaugos, nuo gegužės negrįžta iš Rusijos.

Kėdainių verslininkas, anksčiau dėl skandalų netekęs ūkio ministro ir Seimo nario postų, įtariamas apgaulingų duomenų apie jo vadovautos partijos pajamas ir jų naudojimą pateikimu Valstybinei mokesčių inspekcijai ir Vyriausiajai rinkimų komisijai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.