aA
Baltieji rūmai pirmadienį pripažino, kad Irake prasidėjo nauja tarpkonfesinio smurto fazė, bet neigė, kad ji prilygsta pilietiniam karui.Prezidentas George'as W.Bushas su Irako premjeru Nuri al Maliki šią savaitę Jordanijoje aptars pastangas spręsti intensyvėjančio kraujo liejimo Irake klausimą ir dar kartą patikins irakiečių premjerą dėl JAV paramos, šiam susiduriant su politine įtampa po sprogimų Bagdade, pareikalavusių daugiau kaip 200 žmonių gyvybių.
Sprogimas Irake
Sprogimas Irake
© Reuters/Scanpix
"Mums aiškiai (prasidėjo) nauja fazė, charakterizuojama šiuo intensyvėjančiu tarpkonfesiniu smurtu, kuri aiškiai reikalauja iš mūsų prisitaikyti prie tos naujos fazės, ir šiems dviem lyderiams reikia kalbėtis apie tai, kaip tą daryti", - sakė Baltųjų rūmų patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Stephenas Hadley žurnalistams, atlydėjusiems G.W.Bushą į Estijos sostinę Taliną.

G.W.Bushas atvyko į Europą dalyvauti viršūnių susitikime su NATO sąjungininkais, kuris antradienį ir trečiadienį vyks Latvijos sostinėje Rygoje.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Kofi Annanas anksčiau sakė, kad Irakas priartėjo prie pilietinio karo, o JAV televizija NBC tai jau pavadino pilietiniu karu.

"Irakiečiai nekalba apie tai kaip apie pilietinį karą", - sakė S.Hadley, pateikdamas argumentą, kad policija ir armija nėra susiskaldžiusios pagal konfesinę priklausomybę ir kad Irako vienybės vyriausybė laikosi išvien.

Po šį mėnesį JAV įvykusių rinkimų, per kuriuos rinkėjai nušalino G.W.Busho Respublikonų partiją nuo valdžios Kongrese, prezidentas susiduria su vis didesniu spaudimu keisti politikos Irako atžvilgiu kursą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.