aA
JAV prezidentas George'as W.Bushas NATO viršūnių susitikimo išvakarėse atvyko į Estijos sostinę.G.W.Bushas yra pirmasis pareigas einantis JAV prezidentas, atvykęs vizito į Estiją.
George W.Bushas
© Reuters/Scanpix
JAV vadovo lėktuvas "Air Force One" Taline nusileido pirmadienį 22 val. 20 min., pranešė Užsienio reikalų ministerija pranešė.

G.W.Bushą lydi valstybės sekretorė Condoleezza Rice ir apie tūkstantį JAV administracijos atstovų.

Antradienį G.W.Bushas susitiks su Estijos prezidentu Toomu Hendriku Ilvesu, ministru pirmininku Andrumi Ansipu ir užsienio reikalų ministru Urmu Paetu. Po to G.W.Bushas vyks į kaimyninės Latvijos sostinę Rygą dalyvauti NATO vadovų susitikime.

Estijos URM vadovas U.Paetas anksčiau pareiškė, kad per G.W.Busho vizitą ketina, be kita jo, iškelti "demokratijos rėmimo" Gruzijoje, Moldovoje ir Ukrainoje klausimą.

"Busho vizitas - tai žinia, kad mes įvykdėme uždavinį sukurti demokratiją ir dabar esame pasiryžę remti demokratiją ir reformas Gruzijoje, Ukrainoje ir Moldovoje", - penktadienį sakė U.Paetas.

Jo nuomone, "Jungtinėms Valstijoms svarbu, kad tai būtų stabilios demokratiškos valstybės".

Drauge jis mano, kad JAV galėtų trišaliu pagrindu dalyvauti įgyvendinant kai kuriuos projektus, kuriuos Estiją dabar vykdo Gruzijoje.

U.Paetas pranešė, kad Estija taip pat iškels susitikime su G.W.Bushu klausimus, susijusius su karinėmis misijomis Afganistane ir Irake, beviziu JAV piliečių lankymusi Estijoje.

Į darbą išėjo visa šalies policija

Dėl JAV prezidento George`o W.Busho vizito iškilo būtinybė sutelkti dideles policijos pajėgas Talino teritorijoje, todėl visi policininkai buvo iškviesti iš atostogų į darbą.Tai rašo interneto svetainė "PM Online", remdamasi apsaugos policijos sekretoriumi spaudai Martinu Luige. Per G.W.Busho vizitą į sostinę atvyko 786 tvarkos saugotojai iš kitų policijos prefektūrų.

"PM Online" žiniomis, JAV prezidento vizito į Taliną proga visuomeninės organizacijos ir privatūs asmenys rengia keliolika akcijų.

10 val. 30 min. sovietmečiu represuotas Ervinas Pari paskelbė, kad surengs demonstraciją G.W.Busho vizitui remti prie teatro "Estonia". Miesto savivaldybės leidimo akcijai jis neturi.

11 val. priešais prezidento kanceliariją Kadriorge vyks demonstracija, kurią rengia judėjimas "Naktinė sargyba". Akcijos tikslas - "atkreipti dėmesį į įtampą tarpnacionaliniuose santykiuose Estijoje".

11 val. priešais Koncertų rūmus vyks draugijos "Punamust" demonstracija, kurios tikslas - pareikšti protestą prieš agresyvią G.W.Busho užsienio politiką ir antidemokratinę veiklą". 12 val. prasidės eitynės nuo Koncertų rūmų, kurios baigsis prie "Coca-Cola Plaza".

12 val. priešais Nacionalinę biblioteką politikas Dmitrijus Klenskis surengs demonstraciją "prieš tautinių mažumų diskriminavimą".

12 val. vyks organizacijos "Tammejuur" demonstracija parke tarp Vismari ir Kevade gatvių, "siekiant atkreipti dėmesį į JAV agresiją". Iš ten 14 val. akcijos dalyviai eis į mitingą Tamsarės parke.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.