aA
Aukščiausiojo Teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus išplėstinė septynių teisėjų kolegija antradienį posėdyje ketina nagrinėti Generalinės prokuratūrosskundą dėl išteisinamojo nuosprendžio Vilniaus merui Artūrui Zuokui ir trims su koncernu "Rubicon group" susijusiems asmenims.
Vilmantas Drėma - karikatūra
Vilmantas Drėma - karikatūra
© DELFI
Kasaciniu skundu Aukščiausiojo Teismo prašoma grąžinti bylą į Vilniaus apygardos teismą nagrinėjimui apeliacine tvarka.

Prokurorai jau ne kartą aukštesnės instancijos teismams skundėsi, kad, jų nuomone, teisme buvo netinkamai pritaikytas baudžiamasis įstatymas ir padaryta esminių Baudžiamojo proceso kodekso pažeidimų išteisinant A.Zuoką dėl tarybos nario Vilmanto Drėmos papirkimo.

Apkaltinamojo nuosprendžio A.Zuokui ir verslininkams siekianti Generalinė prokuratūra jau antrą kartą parašė kasacinį skundą Aukščiausiajam Teismui. Byla šiame teisme taip pat bus nagrinėjama antrą kartą.

Kasacinį skundą prokurorai grindžia tuo, kad Vilniaus apygardos teismo Baudžiamųjų bylų skyriaus teisėjų kolegija, šią bylą iš naujo nagrinėdama apeliacine tvarka, tinkamai byloje surinktų įrodymų taip ir neištyrė, pirmosios instancijos teismo padarytų įrodymų vertinimo klaidų bei kitų proceso įstatymų pažeidimų neištaisė, nors ir privalėjo juos ištaisyti, bei nepatikrino baudžiamosios bylos ir Vilniaus miesto 1-ojo apylinkės teismo išteisinamojo nuosprendžio teisėtumo tiek, kiek buvo prašoma prokuroro apeliaciniame skunde.

Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas pernai vasario 4 dieną A.Zuoką ir kartu su juo teistus "Rubicon group" vadovą Andrių Janukonį, vienos iš grupės įmonių valdybos pirmininką Darių Leščinską bei "Rubicon group" vairuotoją Svajūną Naviką išteisino byloje dėl trukdymo pasinaudoti rinkimų teise tarybos nariui V.Drėmai.

Kaltinamajame akte rašoma, kad 2003 metų kovo-balandžio mėnesiais A.Zuokas, siekdamas, kad mero rinkimuose balandžio 9 dieną V.Drėma balsuotų už jį, esą nurodęs verslo įmonių grupės "Rubicon group" vadovui A.Janukoniui per bendrą pažįstamą D.Leščinską perduoti V.Drėmai kyšį - 20 tūkstančių litų. Tačiau V.Drėma imti šį kyšį atsisakęs.

Bylos duomenimis, kad atiduotų balsą už A.Zuoką, V.Drėmai buvęs pasiūlytas didelės vertės projektavimo sandoris - už projektavimo darbus architekto specialybę turinčiam V.Drėmai A.Zuoko nurodymu D.Leščinskas avansu esą sumokėjo 45 tūkst. litų.

Vilniaus apygardos teismo nutartyje rašoma, kad slapta užfiksuotų telefoninių pokalbių įrašų nepatvirtina jokie kiti įrodymai ir V.Drėma niekada nepripažino, kad gavo pinigus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.