aA
Serbijos ultranacionalistų lyderis Vojislavas Šešelis pirmadienį atsisakė pasirodyti Jungtinių Tautų (JT) karo nusikaltimų tribunolo procedūriniame posėdyje, taip veikiausiai vėl mėgindamas atitolinti savo teismo pradžią.
Vojislavas Šešelis
© AFP/Scanpix
52 metų V.Šešeliui gresia kaltinimai kroatų, musulmonų ir kitų ne serbų tautybės žmonių persekiojimu, žudymu ir kankinimu. Jis taip pat kaltinamas tuo, kad planavo nusikaltimus su kovo mėnesiu mirusiu Jugoslavijos eksprezidentu Slobodanu Miloševičiumi.

Kelis kartus atidėtas teismas turėjo prasidėti pirmadienį po procedūrinio posėdžio, tačiau registracijos atstovas teismui paskelbė,jog "šį rytą buvo informuotas, kad ponas Šešelis nenori dalyvauti šiame posėdyje".

V.Šešelis yra paskelbęs bado streiką ir toliau atsisako maisto bei vaistų, tačiau geria vandenį, pridūrė jis.

Teismas turi nuspręsti, ar teismo procesas prasidės vėliau šią dieną be V.Šešelio. Šioje byloje jam atstovaus gynybos advokatai, kurie jam buvo paskirti anksčiau dėl teismo darbui trukdančio elgesio.

Nors V.Šešeliui ir reikia stoti prieš teismą, jis yra pagrindinis Serbų radikalios partijos (SRP) kandidatas sausio mėnesį įvyksiančiuose parlamento rinkimuose. Kritikai teigia, kad bado streiku jis siekia padidinti savo partijos reitingus.

V.Šešelio šalininkai sako, kad jis ir taip ilgai laukė teismo proceso, ir kaltina teismą šališkumu serbų atžvilgiu. Kritikai mano, kad V.Šešelis sąmoningai vilkina teismo procesą.

V.Šešelis, buvęs politinių mokslų dėstytojas Bosnijos sostinėje Sarajeve, 2003 metais pasidavė JT teismui ir neigia jam iškeltus kaltinimus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.