aA
Mokinių, jų tėvų ir klasės auklėtojų nuomone, profesijos pasirinkimo klausimais mokykloje dažniausiai padeda klasės auklėtojas, parodė Švietimo ir mokslo ministerijos užsakymu Vilniaus pedagoginio universiteto mokslininkių grupės atliktas tyrimas „Mokinių profesinis informavimas, konsultavimas ir orientavimas bendrojo lavinimo mokyklose”, rašoma Švietimo ir mokslo ministerijos pranešime spaudai.
Klasė, mokykla, mokytoja
Klasė, mokykla, mokytoja
© DELFI (I.Urbonaitės nuotr.)
Atlikus tyrimą, kurio metu buvo apklausti 828 VIII – XII klasių mokiniai, 450 jų tėvų, 186 klasių auklėtojai ir 14 mokyklos vadovų, paaiškėjo, kad pagalbos profesijos konsultavimo klausimais mokiniai sulaukia ir iš psichologo, socialinio pedagogo, profesijos patarėjo bei direktoriaus pavaduotojo ugdymui, tačiau jie nėra etatiniai profesijos orientavimo specialistai. Šiuo metu šalyje veikia 61 profesinio informavimo taškas, kuriuose mokiniams profesinio informavimo klausimais informaciją suteikia profesijų patarėjai.

Mokytojai pagalbą profesijos pasirinkimo klausimais dažniausiai suteikia organizuodami ekskursijas į įmones, susitikimus su aukštųjų ir profesinių mokyklų studentais, pokalbius su profesijos patarėju ar profesinio orientavimo specialistais bei klasės valandėles profesinio orientavimo temomis. Informaciją apie elektorinius šaltinius, „Atvirų durų dienas“ profesinėse ir aukštosiose mokyklose mokiniai daugiausiai randa patys.

Tyrimo rezultatų analizė parodė, kad profesinio orientavimo paslaugų efektyvumui stokojama kvalifikuotų specialistų. Mokyklos vadovų nuomone, mokiniams profesinio orientavimo pagalba turėtų būti teikiama įvairių specialistų, kurie gerai pažįsta mokinį, su kuriais mokiniai bendrauja ir jais pasitiki.

Pagal tyrimo rekomendacijas profesinio orientavimo efektyvumui gerinti bendrojo lavinimo mokyklose siūloma steigti profesijos patarėjo etatus, o pedagogams rengti seminarus, profesinio orientavimo, informavimo ir konsultavimo klausimais. Pedagogus rengiančioms institucijoms siūloma į visų specialybių studijų programas įtraukti profesinio orientavimo modulį. Vytauto Didžiojo universitete jau pradėti rengti profesinio ugdymo vadybos specialistai, o Marijampolės kolegijoje socialiniai pedagogai karjeros ugdymui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.