aA
Valstybės saugumo departamento (VSD) veiklą tiriančio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) išvadų pateikimo išvakarėse žiniasklaidą pasiekė popieriai esą bylojantys apie NSGK pirmininko Algimanto Matulevičiaus buvusius ryšius su sovietų KGB.
Algimantas Matulevičius
Algimantas Matulevičius
© "Ekstra"
Minėtuose popieriuose esą užfiksuota, kad dar 1989 metais A.Matulevičius buvęs KGB „patikimu asmeniu“.

Pagal 1999 metais priimtą Asmenų, slapta bendradarbiavusių su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis, registracijos, prisipažinimo, įskaitos ir prisipažinusiųjų apsaugos įstatymą, patikimu asmeniu vadinamas žmogus, slapta bendradarbiavęs su buvusios SSRS specialiosiomis tarnybomis ir savanoriškai teikęs informaciją apie asmenis ir faktus, dominančius šias tarnybas, taip pat vykdęs jų pavedimus.

Liustracijos komisijos pirmininkė Dalia Kuodytė DELFI teigė, jog komisija jokių dokumentų apie A.Matulevičiaus sąsajas su KGB neturėjo ir šiuo metu nėra gavusi.

“Faktas tas, kad jis buvo komjaunimo komiteto, berods, Vilniaus sekretorius, tai duomenų apie jį negali būti. Netgi jei ir buvo kas, tai viskas buvo sunaikinta, kokie čia popieriai vaikšto – neturiu supratimo. Jeigu ir būtų buvę hipotetiškai sakant kažkokios sąsajos, tai jam (A.Matulevičiui – DELFI) pradėjus dirbti komjaunimo komitete sekretoriumi, ta byla būtų sunaikinta bet kokiu atveju. Dabar ką nors teigti, kad buvo bendradarbiavimas – praktiškai neįmanoma“, - sakė D.Kuodytė.

Pats A. Matulevičius tariamas sąsajas su KGB pavadino provokacija ir rimtu spaudimu.

NSGK pirmininko pavaduotojas liberalas Algis Kašėta komiteto vardu pirmadienį žurnalistams teigė, kad paviešinta informacija vertinama tik kaip „tam tikras spaudimas tyrimui".

„Manome, kad šis tariamas dokumentas ir jo paviešinimas neturės įtakos tyrimo rezultatams. Mes ruošiamės toliau dirbti, neužsiimdami kaltinimais tariamuose dokumentuose. Net nesame jų matę ir skaitę, kas tai yra", - kalbėjo parlamentaras.

Pasak A. Kašėtos, neabejotina, kad į viešumą iškilusi informacija susijusi su dabar vykdomu VSD tyrimu. „Galima tik spėlioti arba numanyti, kam naudinga prieš baigiant tyrimą tokią informaciją skleisti. Komitetas nemano, kad tokią informaciją reikėtų tikrinti", - pabrėžė jis.

Savo ruožtu A. Matulevičius pareiškė, kad dar nuo ketvirtadienio jam ir kitiems komiteto nariams grasinama apkalta. Tačiau kas konkrečiai grasina, NSGK vadovas neatskleidė, tik užsiminė, kad tai daroma „šiuose rūmuose" (Seime – DELFI).

„Mano biografija ištikrinta skersai ir išilgai. Vertinu šią informaciją kaip labai rimtą spaudimą, provokaciją. Tai ne dokumentai. Aš tikrai su niekuo nebendradarbiavau, mano parašų nėra", - kalbėjo A. Matulevičius.

VSD veiklą tiriantis Seimo NSGK šią savaitę turėtų baigti rengti išvadas. NSGK vadovas A. Matulevičius kol kas neatskleidžia, ar išvadose bus keliamas departamento vadovų atsakomybės dėl kai kurių sprendimų ir esą nepalankaus moralinio klimato VSD klausimas.

Iniciatyva imtis tyrimo gimė, kai rugpjūčio 23 dieną iškritęs per viešbučio devintojo aukšto langą Breste žuvo saugumo karininkas V. Pociūnas. Jis dirbo Lietuvos konsulate Gardine, o Breste buvo tarnybinėje komandiruotėje.

Iš pradžių siūlyta aiškintis tik V. Pociūno žūties aplinkybes, tačiau žiniasklaidai paskelbus įvairių šio tragiško įvykio versijų, kuriose abejota kai kuriais VSD sprendimais, pasiūlyta tyrimą išplėsti, aiškinantis ir departamento veiklą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.